Akrobati (1998)

Tankred Dorst – Ursula Ehleová. Velký spisovatel v nelichotivém pohledu vlastního syna. Překlad, rozhlasová úprava a režie Vladimír Tomeš. Dramaturgie Jana Paterová.

Osoby a obsazení: ředitel cirkusu (Josef Somr), Ljova (Jan Vlasák), akrobat Bobbo (Jaroslav Kepka), hlas (Radovan Lukavský) a zpěvák (Aleš Stekláč).

Natočeno v roce 1998 (45 min).

Varianty jména autorky: Ursula Ehle – Ursula Ehler

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Hra slavného německého dramatika Tankreda Dorsta Akrobati má reálný podklad. Jeden ze synů Lva Nikolajeviče Tolstého, který byl otci velice podobný, opravdu uprchl po Velké říjnové socialistické revoluci do Ameriky a snažil se díky své podobnosti s otcem vydělávat si v Hollywoodu na živobytí. To se mu snad i do jisté míry podařilo. Konkrétně tím, že se podílel na scénáři filmu o Tolstém. Skutečností je i to, že svého otce a jeho ideje nenáviděl. V amerických cirkusech a varieté bylo rovněž běžné, že mezi slony a klaunskými čísly byly formou živých obrazů předváděny v programu slavné osobnosti.

Komentáře bohužel nejsou v současné době povoleny.