Krajina nepokosených lúk (Země nepokosených luk, 2016)

Miklós Forgács. Rozhlasová adaptace divadelní hry. Dramaturgie Mária Danadová. Technická realizace Peter Janák. Hudební redaktor Ján Fiala. Režie Iveta Ditte Jurčová.

Účinkují Alena Sušilová, Mária Šamajová, Ivana Kováčová a Branislav Matuščin.

Připravil Slovenský rozhlas Banská Bystrica pro RTVS v roce 2016 (55 min.). Repríza 22. 11. 2016 (SRo 3 Rádio Devín).

Pozn.: Krajina nepokosených lúk je megametaforickou správou o Slovensku a Slovákoch. Prazvláštne jazykové obrazy odkazujú na formovanie slovenského národa, na budovanie vlastnej identity, na vzťah k pôde, k územiu, k domovu, k tradíciám, ale sú aj o našom vykročení z priemernosti, xenofóbii a o nespočetných migračných vlnách smerom na západ. Mikuláš Hoblina Šahanský vytvoril v štrnástich obrazoch niekoľko novodobých mýtov opierajúc sa o slovanskú mytológiu, ktorá je presiaknutá vlkolakmi, čarodejnicami, hladom a tmavými nocami s mesiacom v splne, ale motívy čerpal aj zo slovenských ľudových rozprávok, ktoré sú zase plné zamordovaných panien, silných junákov, krvi a strachu. Krajina nepokosených lúk je súčasnou výpoveďou tvorcov o stave Slovenska a v mnohom ide o hyperbolizovaný pohľad na seba samých – učupených pod Tatrami. (anotace SRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)