Jánošíkov žart (Jánošíkův žert, 1993)

Mária Rázusová-Martáková.  Rozhlasová úprava Július Farkaš. Scénická hudba Tibor Andrašovan. Režie Ľudmila Nováková.

Účinkují Ján Klimo, Július Pántik, Beta Poničanová, Juraj Šebok, Štefan Drobný, Karol L. Zachar a Ondrej Jariabek.

Natočeno 1963. Repríza 27. 1. 2018 (Rádio Pyramída, 9:00 h.; 25 min.).

Pozn.: Od narodenia nášho najväčšieho ľudového hrdinu Juraja Jánošíka uplynulo 330 rokov. Vo varínskej matrike, lebo Terchová vtedy ešte nemala svoju farnosť, sa zachoval zápis o jeho pokrstení. Už krátko po jeho smrti začala rásť jánošíkovská legenda, legenda o odvážnom zbojníkovi, ktorý „bohatým bral a chudobným dával“.
Ľudová fantázia ho obdarila priam rozprávkovými vlastnosťami, zázračnou silou, neobyčajnou rozvahou a odvážnymi činmi. Stal sa hrdinom mnohých ľudových piesní a povestí. Osudy Juraja Jánošíka, jeho druhov i ďalších zbojníckych družín sa stali obľúbeným námetom slovesného, hudobného a výtvarného ľudového umenia. Jánošíkovská téma však hlboko prenikla aj do profesionálneho umenia. Spomedzi básnikov vynikli skladby Janka Kráľa, Sama Chalupku, Jána Bottu. Romány o Jánošíkovi napísali Beblavý, Maršall-Petrovský, Hrušovský a Milan Ferko. Táto téma inšpirovala dramatikov, výtvarníkov i hudobných skladateľov a napokon aj filmárov.
Jánošíkovskou legendou sa inšpirovala aj Mária Rázusová-Martáková, ktorá napísala pre deti knižku povestí Junácka pasovačka. Na Rádiu Pyramída si môžete vypočuť dramatizáciu dvoch povestí, ktorú pod názvom Jánošíkov žart v roku 1963 autorsky pripravil Július Farkaš. Scénickú hudbu skomponoval Tibor Andrašovan. V réžii Ľudmily Novákovej účinkovali Ján Klimo, Július Pántik, Beta Poničanová, Juraj Šebok, Štefan Drobný, Karol L. Zachar a Ondrej Jariabek.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)