Pred svitaním nádeje (Před svítáním naděje, 1992)

Jozef Repko. Hudební dramaturgie Katarína Kováčiková. Odpovědný redaktor Štefan Šmihla. Zvuk Vladimír Mihok. Záznam a střih Vladimír Mihok, Mária Kubičeková. Režie Ľubomír Holčík.

Osoby a obsazení: Ľudovít (Jindro Obšil), Miloslav (Peter Vilhan), Samuel (Ľubomír Holčík), Václav (Rado Milič), Martin (Ján Selecký), komandant (Marián Sotník), sekretář (Vladimír Rohoň), hlas (Štefan Turňa), zpěv (Juraj Dubovec).

Nastudoval Československý rozhlas Banská Bystrica 18. 6. 1992. Premiéra 13. 8. 1992 (Rádio Slovensko 1, 20:00 h.; 57 min.). Repríza 14. 8.1992 (Rádio Slovensko 1, 8:30 h.).

Lit.: Šmihla, Štefan: Pred svitaním nádeje.  In Rozhlas a televízia č. 33/1992 (článek). – Cit.: Dejinné osudy Štúrovej družiny dobrovoľníkov dodnes zamestnávajú historikov a inšpirujú literátov, rozhlasových dramatických autorov nevynímajúc. Možno aj preto sa vo svojej novej hre Pred svitaním nádeje vracia jej autor, spisovateľ a rozhlasový dramatik Jozef Repko k udalostiam, ktoré sa odohrali 23. septembra roku 1848. Ich protagonistami sú osobnosti vtedajších revolučných čias: Samuel Štefanovič, Michal Miloslav Hodža, Martin Gavora, Josef Václav Frič a prirodzene i sám Ľudovít Štúr.
Autorov komorný príbeh s akcentom na dramatický rozkol, ktorý nastal v štábe štúrovských dobrovoľníkov krátko pred bitkou pri Senci, je tak trochu netradičným pohľadom na priebeh istej septembrovej noci roku meruôsmeho.

Pozn.:  Autor Jozef Repko sa inšpiroval udalosťami roku 1848. Protagonistami týchto udalostí sú osobnosti vtedajšieho revolučných čias v čele s Ľudovítom Štúrom. Komorný príbeh s vnútorným dramatickým akcentom ponúka tak trochu netradičný pohľad na udalosti jednej septembrovej noci roku 1848. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)