Šťastlivec Sulla (1991)

Ferdinand Peroutka. Apokryfní příběh ze starého Říma. Rozhlasová úprava Věra Vaňková. Hudební improvizace na elektrickou kytaru Radim Hladík. Dramaturg Jaromír Ptáček. Režie Hana Kofránková.

Osoby a obsazení: Lucius Cornelius Sulla (Ivan Řezáč), Gaius Marius (Petr Haničinec), Pompeius (Boris Rösner), Paulus (Ota Sklenčka), Furius (Petr Štěpánek), Catilina (Ladislav Frej), Lentulus (David Vejražka), Herrenius (Lukáš Hlavica), Tubero (Otto Lackovič), Antistia, žena Pompeiova (Soňa Dvořáková), Aemilia (Helena Friedrichová), úvod a závěr (Michal Pavlata), voják a hlídač (Jiří Binek).

Natočeno v roce 1991 (54 min). Repríza 2. 3. 2014 (ČRo 2 Praha, 20:00 h); 21. 4. 2018 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h).

Lit.: anonym: Ferdinand Peroutka: Šťastlivec Sulla. In web ČRo 2 Praha, 2. 3. 2014 (článek). – Cit.:  Jak moc se změnily volby od dob starověkého Říma?

Ve starověkém Římě se chystají volby do úřadu konzula. Ucházejí se o něj dva kanditáti: Gaius Marius a Lucius Cornellius Sulla. Marius však používá prostředky, které dnešní politický slovník nazývá korupcí a terorem.

Hru psal Peroutka krátce před komunistickým pučem a do jejího příběhu vepsal čitelné varování před totalitními praktikami. Jeho současníci ho však již slyšet nemohli. Hra byla zakázána a její autor byl nucen odejít do exilu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)