Zkrocení zlé ženy (2000)

William Shakespeare. Komedie. Překlad Martin Hilský. Úprava a dramaturgie Jana Paterová. Hudba Miki Jelínek.
Režie Markéta Jahodová.

Osoby a obsazení: Baptista Milola, bohatý měšťan z Padovy (Viktor Preiss), Vincentio, bohatý měsťan z Pisy (Karel Pospíšil), Petruchio,veronský šlechtic (Otakar Brousek), Gremio, Biančin nápadník (Ladislav Frej), Hortensio, Biančin nápadník (Martin Zahálka), Tranio, sluha Lucentiův (David Novotný), Biondello, Lucentiův sluha (Ota Jirák), Grumio, sluha Petruchiův (Ladislav Mrkvička), Curzio, sluha Petruchiův (Antonín Molčík), Nathan, sloužící Petruchiův (Radim Vašinka), Filip, sloužící Petruchiův (Matěj Dadák), Josef, sloužící Petruchiův (Jindřich Hinke), starý pán (Rudolf Pellar), Kateřina (Barbora Hrzánová), Bianca (Andrea Elsnerová), Lucentio, Vincentiův syn (Tomáš Petřík), vdova (Vlasta Žehrová), krejčí (Stanislav Zindulka), kloboučník (Miloš Rozhoň) a sluha Baptistův (Tomáš Racek).

Natočeno 2000. Premiéra 1. 1. 2001 (102 min.). Repríza 21. 8. 2010 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.); 27. 2. 2016 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.).

Lit.: anonym: William Shakespeare: Zkrocení zlé ženy. In web ČRo 3 Vltava, srpen 2010 (anotace). – Cit.:

To si dám líbit! Do toho, ať hrajou!
A ať to pěkně koukaj zkomedit!
Co že to bude? Ňáký šprťouchlata?
Hra se vším všudy. Prý i se zápletkou.

Se říká v úvodu Shakespearovy komedie Zkrocení zlé ženy (překlad Martin Hilský).

I když shakespearologové vedou spory o tom, zda Zkrocení zlé ženy je či není vůbec první komedií velkého alžbětinského dramatika, není to podstatné. K nejranějším Shakespearovým komediím sice Zkrocení patří, ale prozrazuje už pero skutečného mistra.
 

Italská Padova je zde kulisou pro originální milostné zápolení dvou silných osobností, Petruchia a Kateřiny, které se vymykají z konvencí své doby. Jejich souboj je plný vtipných nápadů a osobitého humoru, ale i pochopení, hlubokého citu a vzájemného respektu. Svéráznou ústřední mileneckou dvojici, která se vzájemně zkrotí láskou, tentokrát ztvárnili Barbora Hrzánová a Otakar Brousek ml. Inscenaci z roku 2000, která uzavírá naši přehlídku britské komedie, si můžete poslechnout 21. srpna ve 14 hodin.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)