Spoľahnite sa na Jeevsa (Spolehněte se na Jeevese, 2002)

Pelham Grenville Wodehouse. Rozhlasová dramatizace populárního humoristického románu. Režie Pavol Gejdoš.

Účinkují Pavol Topoľský, Richard Stanke, Ján Valentík, Peter Sklár, Vanda Ružičková a Lucia Lipšáková.

Nastudoval Slovenský rozhlas Bratislava v roce 2002. Repríza březen 2018 (Rádio Pyramída, 55 min.).

Lit.: Chlebová, Tamara: P. G. Wodehouse: Spoľahnite sa na Jeevsa. Humor. In web Rádio Pyramída, 14. 3. 2018 (článek). – Cit.:  Spisovateľa a komika Pelhama Grenvilla Wodehousa označila kritika za prvého muža britského humoru. Jeho svojrázny humor, ktorý ho preslávil po celom svete, ocenila aj kráľovná, keď ho v roku 1975 povýšila do šľachtického stavu. Wodehouse napísal množstvo humoristických poviedok, románov, muzikálov i filmových scenárov.

Postava uštipačného komorníka Jeevesa vystupuje v 35 poviedkach a 11 románoch. Viaceré boli sfilmované a objavili sa aj v rozhlasovom spracovaní alebo muzikáloch. Scenárista Mojmír Groll spojil do hodinovej relácie niekoľko motívov o svojráznom Jeevesovi pod názvom Spoľahnite sa na Jeevsa (2001).

Jeeves na popud lorda Woostera, u ktorého slúži, zachraňuje z nepríjemností Binga, spolužiaka svojho pána. Pritom, pravda, má z toho prospech aj on a svojho pána dostáva do šlamastiky. Nebol by to však Jeeves, aby nenašiel východisko z každej situácie. V réžii Pavla Gejdoša účinkovali: Pavol Topoľský, Richard Stanke, Ján Valentík, Peter Sklár, Vanda Ružičková a Lucia Lipšáková.

Zábavná relácia Echorádio sa dvadsať rokov prihovárala poslucháčom Slovenského rozhlasu v pravidelnom vysielacom termíne Nedeľných zábavníkov. V roku 2005 sa program nahrával v Papradne. Moderovali ho Dušan Tarageľ a Pavol Topoľský. Speváčka Jana Kociánová si zaspomínala na svoje spevácke začiatky a prvé televízne vystúpenia. Veselé zážitky, samozrejme, okorenila aj svojimi pesničkami.

Herec Jozef Vajda účinkoval v Poetickom súbore Novej scény a neskôr v činohre SND. Získal ocenenie za dabing Zlatú slučku (2002) a Krištáľové krídlo (2004). Na verejnej rozhlasovej nahrávke Echorádia sa podelil s divákmi v sále a poslucháčmi pri rádioprijímačoch so svojimi príhodami z divadelnej scény i zo zákulisia.

V humorných scénkach osvedčených majstrov slova Emila Benčíka, Jána Snopka a Benjamína Škreka účinkovali Magda Paveleková a Ivan Letko. Nechýbala ani známa imitátorská a spevácka dvojica Robo Kajzer a Peter Meluš. K dobrej zábave prispel autor sprievodného slova Vladislav Horváth, redaktorka Tamara Chlebová a režisérka Ria Paldiová.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)