Ulrika (2000)

Zdeňka Psůtková. Původní hra o velké lásce Johanna Wolfganga Goetha. Dramaturgie Jana Weberová. Režie Lída Engelová.

Osoby a obsazení: Ulrika (Petra Špalková), Žaneta (Hana Ševčíková), Amálie (Jana Preissová), paní Bössig (Blanka Bohdanová), Klebersberg (František Němec), von Holzbach (David Novotný), arcivévoda (Josef Somr), hlas (Milan Bouška) a hlasatel (Jan Hyhlík).

Natočeno 2000. Premiéra 27. 2. 2001 (Vltava, 21:30 – 22:14 h.; 41 min.). Repríza ve středu 3. 1. 2007 (ČRo2 Praha, 20:05 h.), 23. 6. 2015 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.); 19. 3. 2022 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.) v cyklu Hra na sobotu.

Lit.: anonym: Rozhlasová hra: Zdeňka Psůtková: Ulrika – 3.1. In web ČRo 2 Praha, leden 2007 (článek). – Cit.:  Velké citové vzplanutí 74-letého básníka Johanna Wolfganga von Goethe k mladičké Ulrice je tématem původní rozhlasové hry Zdeňky Psůtkové „Ulrika“.

Třebívlice, městečko poblíž západočeských Teplic by bezpochyby nevstoupilo do literární historie, kdyby nebylo tak úzce spojeno s Ulrikou von Levetzow a jejím prostřednictvím se samotným Johannem Wolfgangem von Goethem. Ulrika se do Třebívlic, na statky svého nevlastního otce, uchýlila po mariánskolázeňské epizodě, ke které zavdal příčinu Goethe, známý svými četnými a bouřlivými milostnými vzplanutími. Prožila tam převážnou část života a je v Třebívlicích i pochována.

Goethe býval častým hostem v našich lázních, ať už to byly Karlovy Vary, Teplice či Mariánské Lázně. A právě během pobytu v Mariánských Lázních v roce 1821 potkal svou dávnou známou Amálii von Levetzow, která mu představila dceru Ulriku. Po prvotním, téměř otcovském, okouzlení mladičkou dívkou se během dalších dvou letních pobytů v Čechách jeho vztah k Ulrice změnil natolik, že uvažoval o sňatku s ní. Ulrika inspirovala téměř 74-letého Goetha k napsání „Elegie z Mariánských Lázní“, básně, která patří k vrcholům jeho lyrické tvorby. Láska Goetha k půvabné Ulrice se tak stala legendou.

Rozhlasová hra Zdeňky Psůtkové zachycuje právě tyto okamžiky a sleduje další osudy Ulriky i to, jak se během svého života s touto legendou vyrovnává. Režisérka Lída Engelová si jako představitelku Ulriky vybrala Petru Špalkovou. Její matku Amálii hraje Jana Preissová, babičku Blanka Bohdanová. V dalších rolích uslyšíme kromě jiných Hanu Ševčíkovou, Josefa Somra či Františka Němce.

Lit.: anonym: Zdeňka Psůtková: Ulrika. In web ČRo 3 Vltava, červen 2015 (článek). – Cit.: Johann Wolfgang Goethe býval častým hostem v našich lázních, ať už to byly Karlovy Vary, Teplice či Mariánské Lázně. A právě během pobytu v Mariánských Lázních v roce 1821 potkal svou dávnou známou Amálii von Levetzow, která mu představila dceru Ulriku. Po prvotním, téměř otcovském, okouzlení mladičkou dívkou se během dalších dvou letních pobytů v Čechách jeho vztah k Ulrice změnil natolik, že uvažoval o sňatku s ní. 

Ulrika inspirovala téměř 74letého Goetha k napsání Elegie z Mariánských Lázní, básně, která patří k vrcholům jeho lyrické tvorby. Láska básníka k půvabné Ulrice se tak stala legendou. 

Rozhlasová hra Zdeňky Psůtkové zachycuje právě tyto okamžiky a sleduje další osudy Ulriky i to, jak se během svého života s touto legendou vyrovnává. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)