Pašie (Pašije, 2002)

Odysseas Elytis. Stereodramatizace skladby řeckého básníka. Překlad Ivan Laučík. Připravil Marián Heveši. Hudební spolupráce Katarína Cútová. Zvukový mistr Peter Janík. Režie Vladimír Rusko.

Účinkují Karol Machata, Jozef Šimonovič, Beáta Dreisíková, Andrea Martvoňová, Alfréd Swan a Peter Sklár.

Natočeno 2002 (52 min.). Repríza 1. 12. 2017 (SRo 8 Rádio Litera).

Pozn.: Odysseas Elytis (1911-1996) – řecký básník, nositel Nobelovy ceny za literaturu za rok 1979. Nejvýznamnější novořecký básník z generace symbolistů a surrealistů třicátých let 20. století. Ve své poezii, okouzlené sluncem a světlem řecké přírody, Elytis záměrně narušuje tradiční gramatiku a syntaktickou strukturu a sbírky veršů zpravidla doprovází vlastními fotografickými kolážemi.

Narodil se na Krétě, avšak jeho rodina se roku 1914 odstěhovala do Athén. Studoval práva, která však nedokončil a začal se tedy plně věnovat svým literárním a uměleckým zájmům. Za 2. světové války bojoval na frontě v Albánii a po té působil jako programový vedoucí v řeckém rozhlasu. V průběhu občanské války do exilu v Paříži, kde se spřátelil s básníky a umělci jako například s Picassem. Po návratu do Řecka vydal několik básnických sbírek a pracoval v kulturních institucích. Roku 1979 mu byla udělena Nobelova cena za literaturu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)