Othello (2005)

William Shakespeare. Tragédie žárlivosti a zrady. Překlad Martin Hilský. Rozhlasová úprava a dramaturgie Jana Paterová. Scénická hudba Vratislav Šrámek. Režie Markéta Jahodová.

Osoby a obsazení: Othello, Maur, generál ve službách Benátského státu (Boris Rösner), Brabantio, benátský senátor, Desdemonin otec (Ladislav Frej), Cassio, Othellův pobočník (Alexandr Rašilov), Jago, Othellův praporečník (Otakar Brousek ml.), Roderigo, benátský šlechtic (Martin Myšička), Dóže benátský (Zdeněk Maryška), Montano, guvernér Kypru (Ladislav Hampl), Lodovico, benátský šlechtic, příbuzný Brabantia (Ladislav Mrkvička), Gratiano, benátský šlechtic, bratr Brabantia (David Švehlík), Desdemona, Othellova žena, dcera Brabantia (Lucie Pernetová), Emílie, Jagova žena (Magdalena Sidonová), Bianca, kurtizána, milenka Cassia (Martina Válková), Herold (Tomáš Racek) a další.

Premiéra 26. prosince 2005 (Vltava, 20.00 hod.; 120 min.). Repríza 13. 5. 2005 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.) v cyklu Rozhlasové jeviště; 17. 1. 2015 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.); 5. 11. 2017 (ČRo 2 Praha, 20:00 h).

Lit.: Pokorný, Milan: Markéta Jahodová: Každý režisér je sólista. Rozhovor s Markétou Jahodovou. In Týdeník Rozhlas 47/2013 (rozhovor). – Cit.: (…)  Právě ve vaší inscenaci se s posluchači loučil Boris Rösner. Na konci roku 2005 jste s ním točila Othella, půl roku nato zemřel. Nebylo riskantní obsadit do této mimořádně exponované dramatické role člověka, jehož momentální životní situace byla zcela jiná?

On to ale chtěl dělat! Musela jsem mu slíbit, že počkám, až mu bude lépe, naplánoval si ozařování na večerní časy, aby přes den mohl být s námi, a byl jedním slovem úžasný. Plný síly, energie. Šel do toho naplno, jako by věděl, že už nemá moc času. Saša Rašilov, který v té inscenaci také hrál, a znal Borise z divadla, mi říkal: „To je tisíc procent Rösnera.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)