Setkání ve Valladolidu (1991)

Anthony Burgess. Fiktivní historický příběh. Williama Shakespeara a Miguela de Cervantese spojuje stejné datum úmrtí – 23. dubna 1616. Jak by ale mohlo vypadat jejich setkání? O tom vypráví hra britského spisovatele. Přeložili Luba a Rudolf Pellarovi. Hudební improvizace Jiří Šlupka-Svěrák. Zvuk František Tománek. Záznam a střih Lenka Vintrová a Dana Rottenbergová. Zvuková a hudební spolupráce Jiří Litoš. Asistentka režie Jitka Baudyšová a Anna Halbichová.
Dramaturg Josef Hlavnička. Režie Hana Kofránková.

Osoby a obsazení: William Shakespeare (Viktor Preiss), Richard Burbage (Petr Štěpánek), Don Manuel de Pulgar Garganta (Michal Pavlata), Lope de Vega (Alois Švehlík), dr. Guzman, právní poradce mírové delegace (Jaroslav Konečný), valladolidský biskup (Radovan Lukavský), Miguel de Cervantes (Jiří Adamíra), hrabě z Rutlandu (Radúz Chmelík), sir Philip Spender (Rudolf Pellar), paní Anna Shakespearová (Blanka Bohdanová), paní Susanne Hallová (Jaroslava Obermaierová), doktor John Hall (Petr Pelzer). Dále účinkují Vlastimil Zavřel, Jan Vágner a činoherní sbor Jiřího Binka.

Natočeno v roce 1991. Premiéra 21. 4. 1991 (Vltava, 15.00 – 16.10 h.; 62 min) v cyklu Evropský rozhlasový týden. Repríza 21. 2. 2012 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h); 21. 4. 2016 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.); 23. 4. 2024 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Večerní drama.

Alternativní verze názvu: Setkání ve Valadolidu.

Pozn.: Původní rozhlasová hra významného anglického autora, napsaná na objednávku BBC a určená pro vysílání evropskými rozhlasovými stanicemi během Evropského rozhlasového týdne. Ústředním tématem fiktivního historického příběhu situaovaného do roku 1606 (období jednání o trvalý mír mezi nově sjednocenou Británií a Španělskem) je myšlenka, co národy a státy rozděluje (jazyk, nacionalismus založený na odlišnosti kulturního dědictví, náboženství) a co je spojuje. A třebaže silný pocit specifičnosti národní kultury může vést až k šovinismu, je to právě umělecká imaginace, která umožňuje vzájemnou komunikaci.

Lit.: Venclová, Renata: Anthony Burgess: Setkání ve Valladolidu. In web ČRo 3 Vltava, únor 2012 (článek). – Cit.:  Dva velcí renesanční básníci William Shakespeare a Miguel de Cervantes zemřeli ve stejný den 23. dubna 1616. Kdyby se za svého života mohli potkat, jak by takové setkání vypadalo? Jak by hodnotili navzájem svou tvorbu, našli by společnou řeč v otázkách básnického umění a jeho smyslu? Nejen s těmito představami si pohrává britský spisovatel Anthony Burgess ve své hře Setkání ve Valladolidu.

Burgess, který byl mj. také výtečným znalcem klasické anglické literatury, se proslavil románem Mechanický pomeranč. V Setkání ve Valliadolidu poslal Shakespeara a jeho hereckou skupinu do Španělska, jako součást výpravy, která má z pověření Jakuba I. Stuarta dohodnout vytoužený mír mezi oběma znepřátelenými mocnostmi. Může při sbližování katolického Španělska a protestantské Anglie sehrát pozitivní roli dílo dvou dobových literárních velikánů, o kterých se říká, že položili základy evropskému dramatu a románu?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)