Mohla to být hvězdná chvíle aneb Setkání pánů Bacha a Händela v roce 1747 (1992)

Paul Barz. Rozhlasová hra o ceně za úspěch. Překlad Josef Balvín. Hudba Jaroslava Eliášová. Hudební spolupráce Jiří Váchal. Zvuková spolupráce Jiří Furman. Záznam a střih Markéta Košťáková. Zvukové efekty Jiří Binek. Asistentka režie Dana Reichová. Dramaturg Oldřich Knitl. Režie Hana Kofránková.

Osoby a obsazení: Johann Sebastian Bach (Josef Kemr), Georg Friedrich Händel (Rudolf Hrušínský) a Johann Christoph Schmidt (Jaroslav Kepka).

Natočeno v roce 1992 (75 min.). Repríza 11. 5. 2019 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h) v cyklu Rozhlasové jeviště.

Alternativní verze názvu: Mohla to být hvězdná chvíle aneb Setkání pánů Bacha a Händla v roce 1747

Lit.: Říhová, Klára: Hana Kofránková: Jsem pyšná, že patřím k neviditelným. In web Novinky, 2. 1. 2018 (rozhovor). – Cit.: (…) Přesto se mi podařilo pozvat do hry Mohla to být hvězdná chvíle (o setkání muzikantů Bacha a Händela) dva herce, kteří se rozhádali – pány Hrušínského a Kemra. Bylo to, jako většinou, kvůli prkotině… Přitom jejich celoživotní přátelství bylo tak důležité! Když jsem je požádala o účast, oba se proto nejdřív zajímali, zda roli přijal ten druhý, že to vezmou jen v tom případě. Kemr Bacha velmi obdivoval a rozuměl mu, což převážilo. Hra nakonec dopadla překvapivě dobře, jsou v ní pasáže, kde si ti dva připíjejí na své nepřátelství. Ovšem nemluvili spolu dál, až do smrti. (…)

Lit.: anonym: V pardubickém divadle se setkají skladatelé Bach a Händel. In web Blesk, 28. listopadu 2017 (článek). – Cit.: Pardubické divadlo uvede v pátek 1. prosince na Malé scéně hru Paula Barze Mohla to být hvězdná chvíle. Zabývá se pomyslným setkáním dvou velikánů barokní vážné hudby, Johanna Sebastiana Bacha a Georga Friedricha Händla. Ač současníci, ve skutečnosti se pravděpodobně oba skladatelé nikdy nesešli. Vtipná hra německého dramatika a muzikologa navozuje představu, jak by jejich možné setkání mohlo vypadat.

„Zajímá nás úloha osobnosti v dějinách. Člověk, který tvoří, je pro mne mravný. Jsem šťastný, že můžeme uvádět tuto hru i to, co ti lidé vytvářeli,“ řekl novinářům hostující režisér Michael Tarant.

Bach pokládaný dnes za jednoho z největších skladatelů všech dob, proslul za svého života spíš „jen“ jako virtuóz. Jeho autorské dílo se dočkalo uznání až dlouho po skladatelově smrti. Oproti tomu Georg Friedrich Händel se stal úspěšným napříč Evropou již za svého života.

V tuzemsku byla hra uvedena dosud jen v rozhlasové verzi. Divadelního provedení s koncertními vstupy se nyní dočká v Pardubicích. Postavu Bacha divadlo svěřilo Jiřímu Kalužnému, Händla představuje Tomáš Lněnička. V dalších rolích vystoupí Radek Žák, Štěpánka Fingerhutová a Veronika Malá.

Kostýmy vytvořila Ivana Follová, scénu navrhl režisér Tarant, hru světel a obrazů Petr Našic, na hudbě spolupracoval dramaturg Komorní filharmonie Pardubice Bohuslav Vítek.

Německý dramatik a muzikolog Paul Barz (1943 – 2013) není v Česku příliš známý. Je autorem řady divadelních a rozhlasových her i monografií osobností. V Česku uvedl poprvé jeho hru Viva Verdi v roce 2006 v Západočeském divadle v Chebu právě Michael Tarant.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Jedna z mých nejoblíbenějších her vůbec. Nádherné dialogy, krásný humor a naprosto perfektní herecký výkon od všech třech pánů herců.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)