My se vlka nebojíme (1985, 1987)

Původní rozhlasová pohádková komedie s písničkami. Ivo Fischer. Hudba Miroslav Kořínek, Hraje studiová skupina, řídí Libor Mathauser. Zvuk Mirka Rychlá. Střih Ivan Mikota, 1987. Odpovědný redaktor Jiří Šrámek, 1987. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: 1. prasátko (Ilona Vaňková), 2. prasátko (Hana Macuichová), 3. prasátko (Jaroslava Kretchmerová), vlk (Jiří Císler), kohoutek (Petr Pospíchal), koza (Uršula Kluková), pes (Svatopluk Skládal), oslík (Marek Eben), kravka (Jana Andresíková), hlásek (Naďa Konvalinková), liška (Laďka Kozderková), lišák (Antonín Hardt), Cecilka (Alena Špačková), Balabán (Vladimír Bičík), bobr (Václav Postránecký), dech hudby (Viktor Preiss), loupežníci (Radim Vašinka, Tomáš Töpfer, Jan Řeřicha, Miloš Rozhoň), hot tety (Jana Koubková, Daniela Matějčková, Marie Jakoubková), lištičky (Zuzana Töpferová, Sylva Sequensová, Zuzana Davidová-Včelková a Dagmar Weinlichová).

Natočeno v roce 1985 (55 min.). Repríza 3. 9. 2020 (ČRo Rádio Junior, 13:00 h.); 20. 2. 2022 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Vydal Supraphon v roce 1987 (1 LP).

Pozn.: Mimořádná prémie Prix Bohemia Radio.

Pozn.: V roce 1988 vznikla i TV verze (režie Pavel Háša, účinkovali také Marek Eben, Jiří Císler,  Václav Postránecký,   Hana Maciuchová, Jitka Molavcová).

Lit.: Šulc, Viktorín - Téma Rozhlasová pohádka. In Scéna, 26. 11. 1984 (č. 24), s. 5Šulc, Viktorín: Téma: Rozhlasová pohádka. In Scéna, 26. 11. 1984 (č. 24), s. 5 (recenze).

Lit.: Herget, Jan: My se vlka nebojíme. In web Laďka Kozderková, b. d. (článek + ukázka ze hry). – Cit.: Autorem tohoto pohádkového muzikálu je Ivo Fischer, rozhlasový redaktor, dramaturg a především textař. Veselá pohádka vypráví o třech prasátkách, která nadevše milují hudbu a rozhodnou se prorazit do světa. Klacky pod nohy jim ale háže vlk, který je jejich hlavním konkurentem v pěvecké soutěži. Prasátka putují světem a potkávají různá další zvířátka, která je inspirují. Často jim jde i o život, třeba když jedno z prasátek zajmou loupežníci nebo když se jiné prasátko chystají sežrat lišky. Prasátkům ovšem pomáhají ztracené noty, múzy nebo duch hudby. Jejich putování po světě je nakonec korunováno úspěchem, prasátka ze soutěže odcházejí vítězně, zatímco vlk ostrouhá.

Tato rozhlasová pohádka je napsaná i zahraná s humorem a příjemnou nadsázkou, tehdejší herecké hvězdy si role zpívajících zvířátek rozhodně užívají. Mezi nimi i Laďka Kozderková, která hraje lišku. Do liščího doupěte se dostane jedno z prasátek a hrozí mu sežrání, starý lišák už brousí nože a liščata mají hlad. Hlavou rodiny je ovšem liška, která dá muzikálnímu prasátku šanci jedině proto, že miluje hudbu, přesněji operu. V této jediné scéně Laďka Kozderková i zpívá a lišku hraje s příznačnou operní vznešeností. I lakonické povely lišákovi: „zakousnout, oškubat, nechat uležet a pak sežrat, jako vždycky“ jsou proneseny s noblesou. Lišáka pod pantoflem hraje Antonín Hardt, tehdejší ředitel Hudebního divadla v Karlíně.

Pohádkový muzikál My se vlka nebojíme se dva roky po svém vzniku dočkal vydání na LP desce a v roce 1988 se objevil i na televizní obrazovce. To už ale lišku hrála Jitka Molavcová.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)