Sestričky lastovičky (Sestřičky vlaštovičky, 2017)

Veronika Martinková. Relace pro děti z cyklu Panpulóni. Redakce Zuzana Jurigová Kapráliková. Hudební dramaturgie Ludmila Hodulíková. Zvuk Andrej Klimits. Režie Martina Michalcová, Zuzana Jurigová Kapráliková.

Účinkují Terezka Smolcová, Martina Kapráliková, Michaela Kapráliková, Martin Kaprálik, Ľudmila Mandžárová, Adriana Totíková, Johanka Miklošíková a Ellka Maturkaničová.

Připravil Slovenský rozhlas Bratislava v roce 2017 (26 min.). Repríza 3. 3. 2018 (SRo 2 Rádio Regina); 23. – 29. 3. 2022 (SRo 8 Rádio Litera).

Pozn.: Kedy vie celá príroda, že sa zima končí? Nuž vtedy, keď priletí prvá lastovička! Preto rada starších pošle na juh ako prvú lastovičku Švitorilku (Tereza Smolcová). Tej sa však až tak veľmi nechce. A naopak, jej sestra Trepotalka (Martina Kapráliková) by chcela letieť ako prvá hneď. Švitorilku čaká ďaleká a dlhá cesta na opačnú stranu sveta. Počúvajte program Panpulóni, ktorý pod vedením Zuzany Jurigovej-Kaprálikovej pripravili malí herci a herečky z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny spolu so svojimi staršími kamarátmi a kamarátkami. (anotace)

Lit.: Šaráková, Lucia: Netočka, manželia Langerovci a dobré detektívky. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Lietra, 20. 3. 2022 (článek). – Cit.: Veríme, že tento týždeň potešíme tých, ktorí majú radi detektívky, ale aj tých, ktorí nám píšete, ako obľubujete Dostojevského, rozprávky a vnímate dobu, ktorú žijeme a ktorú sme žili. Fanúšikovia Dostojevského sa môžu tešiť na päť častí jeho Netočky Nezvanovovej. Budeme však stále ponorení aj v akejsi triezvej reflexii našich dejín a súčasnosti. Určite si preto nenechajte ujsť rozhlasovú hru Petra Pavlaca podľa predlohy Žo Langerovej Vtedy v Bratislave. Langerovej kniha nie je len svedectvom doby. Je to aj dobrá literatúra a má všetko, čo má takáto literatúra obsahovať – fakty, osobný pohľad, emócie, detaily, v ktorých sa zrkadlí celok a v neposlednom rade humor, trpký, ale o to pôsobivejší“ (M. Lasica). Priaznivci detektívok si určite naladia hru Ireny Ondrisovej Tri neznáme a Ivana Vernera Výhru zhrabol tretí. Priaznivci poézie sa môžu tešiť na pásmo Silvie Kaščákovej a literárne chute vám pohladí pásmo Veroniky Dianiškovej o Borgésovi.

(…) Od stredy zavolajte k Litere aj svoje deti. Čaká na nich rozprávka Veroniky Martinkovej Sestričky lastovičky. Lastovička Švitorilka má na severe prebudiť jar – ale pre jej sebectvo a pohodlnosť hrozí, že sa príroda nedočká. Podarí sa jej malej sestričke Trepotalke prebudiť jar namiesto nej? A prebudí sa vo Švitorilke svedomie a uvedomí si, že musí myslieť aj na ostatných? V réžii Zuzany Jurigovej-Kaprálikovej a Martiny Michalcovej účinkujú Tereza Smolcová, Martin Kaprálik, Martina Kapráliková, Ľudmila Mandžárová, Adriana Totiková, Michaela Kapráliková, Ella Maturkaničová a Johana Miklošíková. Rozprávka pre deti od štyroch rokov je z roku 2017.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)