Tisíckrát sladší bozk (Tisíckrát sladší polibek, 1990)

Jan Drda (O princezně, která hádala, až prohádala). Pohádka. Dramatizace Dagmar Kovářová. Překlad z češtiny Maša Haľamová. Dramaturg Ľuboš Machaj. Scénická hudba Tibor Winkler, František Hergot a Viliam Peško. Hudební dramaturgie Eleonóra Vančíková Kapasná. Zvuková a technická spolupráce Ľuboš Klásek a Ivan Mihál. Režie Štefan Mandžár.

Účinkují Michal Gučík, Zuzana Skopálová, Deana Horváthová, Libuša Trutzová, Pavol Topoľský, Július Paluš, Juraj Predmerský, Igor Čilík, Vlado Černý, Naďa Kotršová, Elo Romančík, Eduard Bindas, Jozef Cút, Ria Paldiová, Mikuláš Bugár, Vladimír Dobrík a Oldo Zemánek.

Natočeno 1990. Repríza 23. 10. 2018 (SRo Rádio Junior, 15:00 hod.; 48 min.); 5. 10. 2020 (SRo Rádio Junior, 17:00 – 17:43 h.).

Lit.: anonym: Československý mesiac, 3. časť. Téma týždňa. In web SRo Rádio Junior, 16. 10. 2018 (článek). – Cit.:  (…) Jan Drda bol známy český spisovateľ a scenárista. Možno ste už videli niektoré z jeho sfilmovaných alebo zdramatizovaných diel – „O princezně Jasněnce a létajícím ševci“, „Dařbuján a Pandrhola“, „Z pekla štěstí“ alebo „Hrátky s čertem“. U nás si tento týždeň budete môcť vypočuť príbeh O princeznej, ktorá hádala až prehádala a v našom archíve je známy pod názvom Tisíckrát sladší bozk.
Hlavným hrdinom je prešibaný pastier svíň Ondro, ktorému sa veľmi pozdáva richtárovie Dorotka. Aj Dorotke sa páči pastier, lenže richtárka, ako býva v rozprávkach zvykom, nechce o chudobnom ženíchovi ani počuť. Vyženie ho preto do kráľovského paláca za rozmarnou princeznou Rozmáriou. Ondro si totiž rád vymýšľa hádanky a princezná Rozmária má zas najnovší rozmar – hádanky dávať a neúspešných pytačov o uši aj nosy oberať. Ale čo ak Ondro hádanku uhádne a princezná, na oplátku, nie? Dozviete sa v rozprávkovej hre, ktorú podľa knižnej predlohy Jana Drdu napísala Dagmar Kovářová a do slovenčiny ju preložila Maša Haľamová.
(…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)