Ledový palác (2000)

Francis Scott Fitzgerald. Krásná Sally Carrol a sympatický Harry Bellamy jsou na první pohled ideální pár. Ale ona pochází z amerického Jihu a jeho vychovali na Severu… Překlad Vlasta Dvořáčková. Dramatizace Regina Hoplíčková. Dramaturgie Jana Weberová. Režie Ivan Chrz.

Osoby a obsazení: Sally Carrol (Věra Hučínová), Clark (Miroslav Táborský), Harry (Ivan Trojan), Paní Bellamyová (Dana Syslová), pan Bellamy (František Němec), Roger (Jaroslav Satoranský), průvodčí (Steva Maršálek), tanečníci (Jiří Dvořák, Tomáš Racek a Petr Motloch).

Natočeno v roce 2000. Repríza 21. 11. 2007 (ČRo 2 Praha, 20:00 h); 25. 4. 2013 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h); 23. 4. 2017 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.; 46 min); 16. 1. 2021 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.) v cyklu Hra na sobotu.

Lit.: anonym: Francis Scott Fitzgerald: Ledový palác. In web ČRo 3 Vltava, duben 2013 (článek). – Cit.: Hrou pro tento večer je ve čtvrtek 25. dubna od 20:00 dramatizace povídky Francise Scotta Fitzgeralda Ledový palác.

Řadu svých mistrovských povídek umístil spisovatel Francis Scott Fitzgerald na americký Jih. Ne snad proto, že by v nich chtěl líčit krásy tamější přírody, mnohem víc ho fascinovalo, jak rozdílná je mentalita obyvatel amerického Jihu a Severu.

Tak je tomu i v povídce Ledový palác, v níž se jižanská kráska Sally Carrol vydává na návštěvu na Sever za svým snoubencem. Zdá se, že s podnikavým a ctižádostivým Harrym Bellamym tvoří doslova ideální pár. Jenže, nakonec se ukáže, jak těžké je spojit dohromady dívku pocházející z Jihu a mladíka vychovaného na Severu…

Povídku Francise Scotta Fitzgeralda pro rozhlas zdramatizovala Regina Hoplíčková. V režii Ivana Chrze uslyšíte v hlavních rolích Věru Hučínovou, Ivana Trojana a Miroslava Táborského.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)