Zvěstování Panně Marii (1994)

Paul Claudel. Ve středověkém příběhu mladé venkovanky, která onemocní malomocenstvím, se řeší téma oběti a obětování se.  Překlad Jiří Konůpek. Úprava Václav Cejpek. Hudba Zdeněk Pololáník. Asistentka režie Světlana Sedláčková. Dramaturgie Svatava Růžičková. Režie Zdeněk Kaloč.

Osoby a obsazení: Anne Vercors (František Derfler), Jakub Hury (Jiří Dvořák), Petr z Craonu (Igor Bareš), matka (Ivana Valešová), Violena (Zuzana Slavíková), Mara (Magda Kirchnerová), starosta (Jaroslav Dufek), tovaryš (Jan Grygar), dělník (Zdeněk Dvořák), žena (Jana Hlaváčková) a další.

Nastudovalo Brno 16. 4. – 20. 7. 1994. Premiéra 24. 12. 1994 (Český rozhlas 3 – Vltava, 76 min.). Repríza 18. 2. 2017 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h).

Lit.: -hh- (= Hložková, Hana): {Zvěstování Panně Marii} (anotace). – Cit.: Tvorbou francouzského básníka, dramatika a diplomata Paula Claudela [póla klódela], se výrazně prolíná silná náboženská orientace. Nejinak je tomu v případě dramatu Zvěstování Panně Marii z roku 1912. V příběhu mladé středověké venkovanky, která onemocní malomocenstvím, se „pozdní symbolista“ Claudel zaměřuje na téma oběti a obětování se. Inscenace z brněnské Mahenovy činohry byla pro cyklus Rozhlasové jeviště natočena v roce 1994.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)