Štít (2009)

Tomáš Syrovátka. Původní rozhlasová hra. Zvuk Lukáš Dolejší. Dramaturgie Hana Hložková. Režie Hana Mikolášková.

Osoby a obsazení: Hannah Stachová (Ivana Valešová), Joachim Fehler (Ondřej Mikulášek), farář (Michal Bumbálek), Keller (Erik Pardus), Marie Raupachová (Simona Peková), Ingrid Raupachová (Petra Hřebíčková), Katrin Kellerová (Marie Vančurová).

Nastudoval ČRo Brno 10. – 21. 12. 2009 pro cyklus Hry a dokumenty nové generace. Premiéra 27. 12. 2009 (ČRo 3 Vltav,a 19:00 h.; 40 min.). Repríza 13. 10. 2011 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h); 26. 7. 2016 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.); 13. 9. 2022 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Večerní drama; 29. 8. 2023 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Večerní drama.

Lit.: Hložková, Hana: Tomáš Syrovátka: Štít. In web ČRo 3 Vltava, říjen 2011 (článek). – Cit.: Hra Tomáše Syrovátky Štít, oceněná třetím místem v dramatické soutěži Cen Alfréda Radoka za rok 2005, líčí dilema ženy, jejíž život, ačkoliv je výlučný kontroverzní tvorbou a vůbec profesí literátky, jakoby není možné naplnit také obyčejnými lidskými potřebami. Osamělost a únava, věčný boj s nepochopením, to jsou motivy, které ženou Stachovou možná k poslednímu výstupu na štít, v kraji, který vyvolává příliš mnoho vzpomínek na minulost.

Slavná spisovatelka Hannah Stachová – protagonistka dramatu Tomáše Syrovátky Štít– se vrací do svého rodiště kdesi na úpatí Alp, aby po mnoha letech zdolala obávaný horský vrchol. Osamělý vysokohorský výstup autorky proslulé „surovými příběhy o ženách“ se odehrává v kontrastu s faktem, že už pouhá její přítomnost není místními lidmi vnímána pozitivně. Jakožto nevítaná osoba přitahuje značnou pozornost a nechtěně se stane svědkem a nedobrovolným aktérem událostí, o jakých obvykle píše ve svých knihách.

Tomáš Syrovátka je absolvent oboru Teorie a dějiny divadla na Filozofické fakultě v Brně. Už v průběhu studia působil jako dramaturg Divadla F. X. Šaldy v Liberci, pro které napsal několik dramatizací např. Tři muži ve člunu, Satiry aneb Zmizení Píseckého, je podepsán pod úspěšným oceněním na Pražském divadelním festivalu německého jazyka za českou premiéru Arabské noci (Cena MAX 2004). Působil ve Středočeském divadle Kladno, od roku 2008 je v angažmá ve Východočeském divadle Pardubice. Pro Naivní divadlo Liberec zdramatizoval Pohádku o Raškovi, dramaturgicky spolupracuje např. s Divadlem Na Prádle a s Divadlem Na Fidlovačce, píše odborné články např. pro Svět a divadlo. (…)

Lit.: Hložková, Hana: Tomáš Syrovátka – Štít. Propagační text ČRo. Brno, prosinec 2009 (anotace). – Cit.:   Slavná spisovatelka Hannah Stachová – protagonistka dramatu Tomáše Syrovátky Štít- se vrací do svého rodiště kdesi na úpatí Alp, aby po mnoha letech zdolala obávaný horský vrchol. Osamělý vysokohorský výstup autorky proslulé „surovými příběhy o ženách“ se odehrává v kontrastu s faktem, že už pouhá její přítomnost není místními lidmi vnímána pozitivně. Jakožto nevítaná persona přitahuje značnou pozornost a nechtěně se stane svědkem a nedobrovolným aktérem událostí, o jakých obvykle píše ve svých knihách.

Syrovátkova hra, oceněná třetím místem v dramatické soutěži Cen Alfréda Radoka za rok 2005, líčí dilema ženy, jejíž život, ačkoliv je výlučný kontroverzní tvorbou a vůbec profesí literátky, jakoby není možné naplnit také obyčejnými lidskými potřebami. Osamělost a únava, věčný boj s nepochopením, to jsou motivy, které ženou Stachovou možná k poslednímu výstupu na štít, v kraji, který vyvolává příliš mnoho vzpomínek na minulost.

Tomáš Syrovátka je absolvent oboru Teorie a dějiny divadla na Filozofické fakultě v Brně. Už v průběhu studia působil jako dramaturg Divadla F. X. Šaldy v Liberci (2002/2006), pro které napsal několik dramatizací např. Tři muži ve člunu, Satiry aneb Zmizení Píseckého, je podepsán pod úspěšným oceněním na Pražském divadelním festivalu německého jazyka za českou premiéru Arabské noci (Cena MAX 2004). V sezóně 2006/2007 byl ve Středočeském divadle Kladno, od roku 2008 je v angažmá ve Východočeském divadle Pardubice. Pro Naivní divadlo Liberec zdramatizoval Pohádku o Raškovi, dramaturgicky spolupracuje např. s Divadlem Na Prádle, s Divadlem Na Fidlovačce. Štít je jeho dramatickou prvotinou, mj. píše odborné články např. pro Svět a divadlo.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)