Láska pre husle, violončelo a klavír (Láska pro housle, cello a klavír, 1942)

František Kožík. Rozhlasová hra. Překlad Ján Železník. Režie Richard Raiman.

Účinkují Elena Faguľová – Petrovická, František Dibarbora, František Krištof Veselý, František Zvarík a Karol L. Zachar.

Natočeno 1942. Premiéra 17. 10. 1942 (Bratislava).

Lit.: Kožík, František: Rozhlasové vzpomínky. Praha, 1964 (rukopis), s. 86. – Cit.: (….) V té době jsem pro rozhlas nepsal. Vůbec nastalo u nás ochromení a stagnace. Velkou aktivitu však projevoval Slovenský rozhlas, kde zůstalo mnoho našich přátel z dřívějška; vzkazy i programy nám dávali najevo, že nesouhlasí s Tisovou a Machovou politikou a že chtějí – dík poměrné volnosti, v níž pracovali – pokračovat s námi v mlčenlivé součinnosti.

17. 10. 1942 režíroval například R. Reiman (po osvobození literární šéf) mou rozhlasovou hudební komedii Láska pro housle, cello a klavír /v překladu J. Železníka, v hlavních rolích s Fagulovou, Dibarborou, Veselým, Zacharou a Zvaríkem/. Referent Národných novin měl sice výhrady k ději i k charakterům, ale jinak mě pojmenoval velmi lichotivě: “František Kožík, dnes vari najlepší český rozhlasový kumštár… Hlavnýdôraz dal na špeciálnyhudobný dialog, v ktorom dokazuje, že nielenludskáreč, ale aj rečnástrojov je dobrým dorozumievacímprostriedkom. Aby sa vyhol javiskovejforme operety, všetkypiesňové vsuvky vkladal organicky do deja, takže každá pieseň mala aj svoj dramatický raison d’être.”(…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)