Maigret a lovec zvuků (1970-1977, 2012)

Georges Simenon. V detektivním, psychologicky laděném příběhu, umožňuje kazetový magnetofon ubodaného studenta, vášnivého lovce zvuků, analyzovat zvyky a záliby oběti a seznámit s prostředím vraždy na pařížském předměstí.
Překlad a dramatizace Miroslava Hrušková. Dramaturgie Jaroslava Strejčková. Režie Jiří Horčička.

Osoby a obsazení: komisař Jules Maigret (Rudolf Hrušínský), paní Maigretová (Růžena Lysenková), inspektor Janvier (Josef Větrovec), inspektor Lucas (Vladimír Brabec), inspektor Grosjean (Vladimír Krška), Robert Bureau (Petr Haničinec), vyšetřující soudce (Vlastimil Fišar), advokát Huet (Karel Beníško), Yvonne Demarle (Zdeněk Dítě), pan Batille (Čestmír Řanda), hospodský Pagliati (Ivo Gübel), novináři (Ladislav Kazda, Svatopluk Skládal), hlas z magnetofonu (Radislav Nikodém), slečna z centrály (Daniela Šrajerová), fotograf (Karel Houska), Mauricette Galloisová (Jorga Kotrbová), Batille mladší (Tomáš Töpfer), komorná (Jaroslava Drmlová).

Natočeno 1970 – 1977. Natáčeno 15. 11. 1970 a 17. 3. 1977 (!). Premiéra 2. 8. 1977 (Vltava, 20:20 – 21:25 h.; 60 min.). Originál smazán 8. 9. 1999.

Repríza 26. 6. 2016 (ČRo 2 Praha, 20:00 h) v cyklu Léto s Maigretem.

Vydal Radioservis v roce 2012 v rámci kompletu 5x komisař Maigret podruhé (5 CD).

Pozn.: Některé prameny uvádějí jako autorku dramatizace Jaroslavu Strejčkovou a jako dramaturga Jaromíra Ptáčka.

Lit.: Tomáš, Jiří: Nad třetím čtvrtletím dramatického vysílání. Obraz rozhlasového léta. In Rudé právo, 21. 10. 1977, s. 5 (recenze).

Tomáš, Jiří - Nad třetím čtvrtletím dramatického vysílání. Obraz rozhlasového léta. In Rudé právo, 21. 10. 1977, s. 5 (recenze).

Lit.: anonym: Georges Simenon: Maigret a lovec zvuků. In web ČRo 2 Praha, červen 2016 (článek). – Cit.:  Celé letošní léto, tedy hned 14 nedělních večerů, bude patřit proslulému pařížskému detektivovi s geniální intuicí a osobitým šarmem. 4. ze série detektivek Jiřího Hořčičky s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli.

V detektivním příběhu hraje hlavní roli kazetový magnetofon ubodaného studenta, vášnivého lovce zvuku. Maigret tak dokáže analyzovat zvyky a záliby oběti a seznámí se i s pařížským předměstím. Psychologicky promyšlený postup komisaře přivede až na stopu vraha.

Komisař Jules Maigret se dočkal po celém světě bezpočtu rozhlasových, filmových i televizních interpretací. Poprvé byl maigretovský příběh zfilmován už v roce 1932. Rozhlasová série s Rudolfem Hrušínským ale u nás patří k těm nejslavnějším. Její osudy byly neméně překvapivé.

Adaptace režiséra Jiřího Horčičky začaly vznikat na počátku 70. let. Hrušínskému byla ale uprostřed práce pozastavena činnost v médiích. Sérii mohl dokončit až po šesti letech. První detektivka (Maigret a tulák) se tak v Československém rozhlase vysílala až v březnu 1977, poslední (Maigret a mrtvá dívka) v roce 1991.

I když okolnosti dlouhých 22 let, po které série vznikala, přinášely v průběhu natáčení různé změny, stěžejním režisérem maigretovek s Rudolfem Hrušínským byl právě Jiří Horčička. Připravil všechny díly s jedinou výjimkou: epizodu U kulaté báby režíroval v roce 1988 Josef Hajdučík.

Český rozhlas Dvojka vysílá v rámci Léta s Maigretem jednotlivé díly vpořadí, v jakém byly během dlouhého zrodu série původně nasazovány do vysílání. Zmapování všech jejích osudů a souvislostí je samo o sobě napínavým pátráním, někdy téměř detektivním.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)