Maigret a přízrak (1999, 2015)

Georges Simenon. Komisař Maigret pátrá po útočníkovi na komisaře Lognona. Překlad Jiří Pechar. Dramatizace Jaroslava Strejčková. Stereoscénář Milan Křivohlavý. Hudební spolupráce a dramaturgie Petr Mandel. Zvuková spolupráce Petr Šplíchal. Použitá hudba: Chanson gitane (Maurice Yvain, Louis Poterat, zpěv José Marie); hudební improvizace (Petr Mandel a Peter Binder). Zvukový mistr Milan Křivohlavý. Natáčecí technik Daniela Sochorová a Alena Vejsadová. Asistent režie Jana Knappová. Dramaturg Hynek Pekárek. Režie Ivan Chrz.

Osoby a obsazení: komisař Jules Maigret (Josef Somr), paní Maigretová (Vlasta Peterková), inspektor Lapoint (Miroslav Táborský), inspektor Janvier (Michal Pavlata), Chinquier, inspektor osmnáctého obvodu (Ladislav Frej), Norris Jonker, bohatý sběratel obrazů (Otakar Brousek st.), Mirelle, jeho žena (Simona Postlerová), Ed Gollam, kritik výtvarných děl (Jan Vlasák), dědek ze sousedství (Steva Maršálek), Moers, vedoucí policejní laboratoře (Karel Pospíšil), domovnice (Jaroslava Obermaierová), Marinetta Augierová (Simona Vrbická), civilní policista (Pavel Oskar Gottlieb), hlas v telefonu (Zdeněk Hess), hlasy (Eduard Pavlíček, Zdenička Tichá, Josef Plechatý, Dagmar Podlešáková a Kateřina Kamarádová).

 

Natáčeno 23. 9. (14:00 – 19:00 h., režie 6), 16. 10. (dtto), 18. 10. (dtto), 23. 10. (dtto), 25. 10. (9:00 – 12:00 h., studio R34-F), 30. 10. (dtto), 10. 11. (dtto), 11. 11. (dtto), 12. 11. (dtto), 13. 11. (dtto) a 15. 11. 1999 (dtto).

Premiéra 26. 1. 2000 (Praha, 20:00 – 21:00 h.; 60 min.).

Vydal Radioservis v roce 2015 na 4CD 4x komisař Maigret (CR0765-2, EAN     8590236076525).

Lit.: Macháček, Tomáš: Když Maigret neznamená Hrušínský. In web Naposlech.cz, 25. 11. 2015 (recenze 4 CD 4x komisař Maigret počtvrté). – Cit.: Existuje u nás v rámci detektivních rozhlasových her silnější pouto mezi postavou a jejím interpretem, než vzniklo mezi komisařem Maigretem a Rudolfem Hrušínským? Říká se, že nikdo není nenahraditelný. Ale v případě hereckých osobností, které určitému literárnímu hrdinovi vtisknou osobitou a nezaměnitelnou, třebas jen pomyslnou rozhlasovou tvář, by mnozí o tomto tvrzení pochybovali. Když se v polovině devadesátých let chystala pokračování Maigretovského cyklu, vznikla nelehká situace. Po dvaceti letech a čtrnácti rozhlasových hrách, ve kterých utkvěla českému posluchači představa Maigreta jako Rudolfa Hrušínského, nastala chvíle, kdy bylo nutné najít za zemřelého herce náhradu. Ukázalo se, že dva režiséři zvolili dva přístupy a také dva odlišné interprety. (…)

Po této úvodní, obvyklou hodinovou stopáž přesahující dramatizaci, následuje první ze dvou Chrzových děl, a sice Maigret a případ Cecilie. V něm se úlohy Maigreta zhostil jiný Josef, tentokrát Somr. (…) Ve třetím příběhu Maigret a přízrak čeká na pařížskou policii nelehký úkol – objasnit útok na jednoho muže z jejích řad. Maigret, opět ztvárněný Josefem Somrem, musí rozplést hustou síť vedoucí z uměleckých kruhů možná až do podsvětí, aby se dopátral pravdy. Oproti prvnímu příběhu s Josefem Vinklářem se v následujících případech setkáme i s dalšími postavami, které do maigretovského světa patří. Ivan Chrz obsadil do rolí inspektorů výrazné hlasy herců Miroslava Táborského, Jiřího Brudera a Michala Pavlaty. Ačkoliv všichni předvedli naprosto profesionální herectví, trochu mi, snad až na Michala Pavlatu, připadali až příliš odlišní od pojetí inspektorů z původních maigretovek. Totéž platí i o hudební složce obou dramatizací, které sice mají francouzský původ, kromě titulní melodie však ničím nepřipomínají klasickou atmosféru staré Paříže. Právě kouzlo minulých dob v této metropoli, silně přítomné u původních maigretovek, se tady jakoby vytratilo. Ivan Chrz zkrátka chtěl v nové době pojmout Maigreta po svém, bez návaznosti na práci předchůdců, čemuž se na druhou stranu asi nelze moc divit. (…)
Porovnávat čtyři nahrávky obsažené v kompletu 4x komisař Maigret počtvrté s původními příběhy nejspíš není fér, jen těžko se tomu ale lze ubránit. Zatímco Maigretovy Vánoce ještě vycházejí z původního pojetí a odpovídají, i díky době vzniku, zvukově specifické atmosféře původních maigretovek, nejnovější příběhy se od minulosti snaží zřejmě záměrně odvrátit. Netypicky pojatý Případ Saint-Fiacre se zdařile vydává svou vlastní cestou – rozdílné prostředí, absence ostatních známých postav i fakt, že Maigret je zde na velkém prostoru i vypravěčem, mu v tom napomáhá. Maigret a případ Cecilie i Maigret a přízrak přes nesporně zajímavé zápletky a dobré zdramatizování v celkovém vyznění pro někoho trochu zaostávají a postrádají tempo. Co se týče samotných představitelů titulní role, lze s povděkem konstatovat, že ani jeden z nich tradici nepošlapal. Všichni odvedli profesionální práci, přesto si možná ne všichni, u posluchačů navyklých na projev Rudolfa Hrušínského, získají stejnou oblibu.

Navazovat úspěchy starší verze je vždy těžké. Zatímco britská televize ITV se pouští do natáčení minisérie s kontroverzním Rowanem Atkinsonem, Český rozhlas sáhl ve své době po osvědčeném Josefu Somrovi a Josefu Vinklářovi. Maigrety v jejich podání stojí za to slyšet. A je jedno, zda kvůli srovnání s Rudolfem Hrušínským, promyšleným zápletkám či jen pro vychutnání si bohatého hereckého obsazení, zahrnujícího mimo jiné Otakara Brouska, Ladislava Freje, Jana Vlasáka, Simonu Postlerovou, Věru Kubánkovou nebo Oldřicha Vlacha. Přijměte proto pozvání na poslední návštěvu v kanceláři kriminální policie na Zlatnickém nábřeží u Julese Maigreta v závěrečném kompletu 4x Komisař Maigret počtvrté. Na shledanou u pana komisaře!

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Geoges Simenon -> Georges Simenon

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)