První parta (1938)

Karel Čapek. Dramatizace František Kožík. Hudba Vilém Tauský. Režie Josef Bezdíček.

Osoby a obsazení: Antonín Suchánek, havíř (Josef Skřivan), Stanislav Půlpán, vozač (Karel Höger), Josef Pepek Falta, mladolamač (Oldřich Lukeš), paní Hansenová (Vlasta Fabianová), Mařenka, Adamova žena (Zdeňka Gräfová).

Osoby: Josef Adam, havíř – František Matula, zedník – Jan Martínek, tesař – Jan Andres, polní dozorce – ředitel – poddůlní – primář – ošetřovatelka – Vincek Tomšík, sluha – inženýr Hansen – Verunka, dcera Martinkova.

Premiéra 6. 4. 1938 (Brno, 20:00 – 21:20 h.). Repríza 22. 4. 1938 (Brno, 20:25 – 22:00 h.). Záznam neexistuje.

Lit.: Fraenkl, Pavel: První parta (interní posudek Čs. rozhlasu). – Cit.: „Vynikající výkon Skřivanův, jehož hlas má vzácný dar budit v posluchači to, co bych nazval akustickou obrazivostí. Ten vetchý, dobrácký, stydící se dědek se svým broukáním a se svou moudrostí, jako by tu stál živý, i když ho nevidíme.. (…) Vládnout, ovládat všechny polohy řeči, promýšlet vztahy mezi slovem a dojmem, který slovo vyvolá (…). Skřivan je v této schopnosti vykouzlit celou postavu slovem nepřekonatelný.“

Lit.: Kožík, František: Rozhlasové vzpomínky, 1964, s. 57-58 (rukopis).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)