Spoznanie (Seznámení, 1963)

Ján Johanides. Původní rozhlasová hra slovenského prozaika o vyhasínajících lidských citech a osamělosti. Hudba Miroslav Brož. Zvuk Jozef Bezák. Technická realizace Eva Jančulová. Odpovědný redaktor Ján Vdovják. Režie Dušan Zimen.

Osoby a obsazení: Peter Burda (Ctibor Filčík), Ema, jeho manželka (Hana Kostolanská), Aurel (Vlado Durdík), Viola (Júlia Čunderlíková), Jana (Jela Lukešová), doručovatel (Štefan Dobrovodský), taxikář (Ján Kákonyi), neznámý hlas (Jozef Kroner) a recitátor (Ondrej Nemčok).

Připravil Československý rozhlas v roce 1963. Premiéra 27. 2. 1964 (66 min.).

Pozn.: Varianta názvu: Spoznávanie.

Pôvodná rozhlasová hra zo súčasnosti sa zaoberá problematikou lásky a zložitých partnerských vzťahov.

Lit.: Šaráková, Lucia: Generácia Mladej tvorby. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 25. 4. 2022 (článek). – Cit.: Nasledujúcich štrnásť dní sa ocitneme v dobrej spoločnosti, kde sa premýšľa a nazerá na život z rôznych uhlov. Nie vždy sú to radostné zistenia, ale o to obohacujúcejšie. Tento týždeň sa spolu ponoríme do tvorby Mitanu, Johanidesa, Vilikovského či Šikulu. Spoločným odrazovým mostíkom im bol literárny časopis Mladá tvorba. Dvere redakcie, ktorá združovala mladých začínajúcich autorov sa otvorili v roku 1956 a zavrela ich až v roku 1970 normalizácia. To sa už ale z nových tvárí vyprofilovala samostatná literárna generácia. Generácia, ktorá napriek dobe dokázala rozpoznať a zachytávať vnútorné hodnoty človeka v jeho každodennom bytí. (…)

Pokračujeme rozhlasovou hrou podľa textu Jána Johanidesa Spoznanie. Autor na rozdiel od jeho literárnych vrstovníkov nevychádzal zo subjektívneho zážitku, ale z ucelenej koncepcie človeka, blízkej existencializmu, ktorý prijímal ako výraz životného pocitu. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)