Finist, jasný sokol (1974)

Na motivy ruské pohádky napsal Zdeněk Skořepa. Hudba Zdeněk Lukáš. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: Finist, jasný sokol (Ladislav Mrkvička), Marjuška (Miroslava Hozová), Aňutka (Marta Škrlantová), Oksjuša (Kateřina Buriánová), otec (Josef Patočka), carevna (Jana Andresíková), Baba Jaga I (Pavla Maršálková), Baba Jaga II (Věra Laňková), Baba Jaga III (Helena Bendová), car Vítr (Zdeněk Kryzánek), kupci (Milan Klásek, Stanislav Hájek a Jindřich Rychtařík).

Natočeno v roce 1974 (40 min.). Repríza 17. 3. 2020 (ČRo Rádio Junior, 13:00 h.).

Pozn.: Pohádka na motivy starého ruského příběhu nás zavede do povětří nad širé ruské pláně, kde se prohání mladík zakletý do sokolího peří. O jeho přízeň usiluje zlá carevna, ale jeho láska patří půvabné a nevinné Marjušce. Jedna z nejhezčích ruských pohádek Finist, jasný sokol nepostrádá bohatýrské hrdinství, krutost i křehkou lásku a podobně jako např. ve známém Mrazíkovi se v ní mísí opravdová ušlechtilost s lehkou naivitou, která vyvolává úsměv. Poslech této pohádky každopádně zaručuje skvělý zážitek. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)