Kováči (Kováři, 1998)

Miloš Nikolič. Rozhlasová hra. Překlad Ján Jankovič. Rozhlasová úprava Štefan Kasarda. Dramaturgie Marta Satlerová. Scénická hudba Jozef Hudák. Hudební dramaturgie Rudolf Hentšel. Zvuk Peter Vaško a Renáta Miškovičová. Režie Peter Vilhan.

Osoby a obsazení: Peter (Jozef Stražan), Atza (Ján Kožuch), Lujza (Kveta Stražanová) a Ivan (Michal Hudák).

Připravil Slovenský rozhlas Košice v roce 1998.  Premiéra 8. 2. 1998 (SRo 2 Devín, 14:30 h.; 57 min.). Repríza 21. 5. 2019 (SRo 3 Rádio Devín).

Lit.: anonym: Kováči. In Rozhlas a televízia 6/1998, roč 72 (článek). – Cit.:  Ide o počestnú profesiu – remeslo kováčov, jedného Nemca, Rusa a Srba: Petra, Acu a Ivana. Vojna im pripravila bizarné situácie, každý z kováčov má iba jedného syna, ale predsa dvoch. Možno je to výhoda, lebo sú už na vymretie. Srbský autor najskôr napísal divadelnú hru, ale s takým svižným dialógom, že sa hneď ponúkala na rozhlasové využitie. Pretože sa príbeh odohráva v bavorskej vyhni, trom kováčom asistuje nemecká žena Lujza. Zážitky a príbehy troch kováčov sa dozvieme z hry. Ale aké budú osudy ich synov v súčasnej Európe?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)