Můžou za to Japonci (1993)

Fiktivní rozhovor svědka povolaného komisí Kongresu USA pro vyšetřování útoku na Pearl Harbor a starého advokáta. Oldřich Daněk. Zvukový mistr Pavla Horynová. Dramaturg Oldřich Knitl. Režie Josef Červinka.

Osoby a obsazení: Dr. Field, advokát (Rudolf Hrušínský), Joseph Lockhard, nadporučík spojovacích vojsk (Pavel Soukup), hlasy (Vladimír Fišer a Josef Červinka).

Natočeno 1993 (23 min.). Repríza 4. 12. 2022 (ČRo České Budějovice, 14:04 h.) v cyklu Čtení na neděli.

Pozn.: Tato Daňkova hra byla později natočena jako televizní inscenace pod názvem Dvě washingtonská ohlédnutí (1998, režie Pavel Háša). Dr. Fielda hrál Josef Vinklář a nadporučíka Lockharda Jan Hartl.

Lit.: Toušková, Martina: Můžou za to Japonci. Hrušínský a Soukup ve fiktivním rozhovoru o nečekaném útoku na Pearl Harbor. In web ČRo České Budějovice, 4. prosinec 2022 (článek). – Cit.: 7. prosince 1941 zaútočilo Japonsko na americkou vojenskou základnu v Pearl Harboru. Právě tímto zlomovým okamžikem druhé světové války se inspiroval Oldřich Daněk při psaní povídky s názvem Můžou za to Japonci. Pojal ji jako fiktivní rozhovor svědka útoku a starého advokáta. (…)

Útok na Pearl Harbor byl překvapivým úderem japonského námořnictva proti vojenské základně Spojených států na Havajských ostrovech. Pro Američany to byl „den hanby“, po němž následoval jejich vstup do druhé světové války.

Spisovatel Oldřich Daněk na základě historické události vymyslel fiktivní rozhovor. Rozhlasová verze povídky Můžou za to Japonci vznikla v roce 1993.

V roli nadporučíka Lockharda, který byl přímým svědkem útoku, vystupuje Pavel Soukup. Roli advokáta Fielda načetl Rudolf Hrušínský.

- Neviděl jsem Japonce, viděl jsem velmi mnoho bodů na obrazovce radiolokátoru, až po válce se zjistilo, že jich bylo 183.
- A zjistil jste i vzdálenost – 136 mil.
- Vidím, že jste dobře informován.
- Prostudoval jsem všechno dosažitelné.
- Všichni všechno dobře prostudovali.
- Byl to pro Ameriku „den hanby“, takže všechno je probráno ze všech stran.
- A přesto to dnes znovu probírá komise Kongresu.
- Ano, a budou to dál probírat historici, vstoupilo to do dějin radaru…
(fiktivní rozhovor nadporučíka Lockharda, přímého svědka útoku, s advokátem z jedné prestižní americké advokátní kanceláře) (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Tato Daňkova hra byla později natočena jako televizní inscenace pod názvem Dvě washingtonská ohlédnutí (1998). Dr. Fielda hrál Josef Vinklář a nadporučíka Lockharda Jan Hartl.

Repríza 4. 12. 2022 (ČRo České Budějovice, 14:09 h.) v cyklu Čtení na neděli

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)