Podivný odkaz Dr. Jekylla a pana Hyda (2019)

Námět Robert Louis Stevenson (Podivný případ dr. Jekylla a pana Hyda). Živě vysílaná rozhlasová hra. Scénář a režie Vít Vencl. Hudba Jakub Rataj, hrají Anna Veverková, Štěpán Drtina, Oleg Sokolov, Ian Mikyska, George Cremaschi, Michael Jermář, Jan Trojan. Zpívají členky smíšeného sboru Notre Dame. Zvukoví mistři Dominik Budil a Tomáš Pernický. Ruchy Jiří Litoš a Petr Šplíchal. Rekvizity Miroslav Janda. Produkce Dana Reichová.

Osoby a obsazení: dr. Louis Robert, patolog a autor bestsellerů (Viktor Preiss), dr. Pool, jeho asistent (Hanuš Bor), inspektor Benjamin Hawkins (Lukáš Příkazký), inspektorka Jane Wiltshireová (Markéta Děrgelová), vrchní superintendant George Godall (Jakub Žáček), paní Randallová, Hawkinsova sousedka (Jana Boušková), Tiffany Thorn, muzikálový herec (Janek Krafka), rozhlasová moderátorka (Regina Prouzová Květoňová) konstábl / kočka (Radovan Klučka). Úvodní a závěrečné slovo Václav Žmolík.

Videopřenos: Kamera David Loch. Videorežie Ondřej Manda. Asistent videorežie Josef Tuka.

Natočeno 2019 (studio A, živě). Premiéra 21. 9. 2019 (ČRo 2 Praha, 20:05 h.)  v cyklu Vražedné léto.

Lit.: Hnilička, Přemysl: Ani Jekyll, ani Hyde? In Týdeník Rozhlas 43/2019, 14. 10. 2019, s. 21 (recenze). – Cit.:  Český rozhlas již třetím rokem uvádí živě vysílané hry. Vždy na konci léta se mohou diváci ve studiu a posluchači u přijímače (o sledování přímého přenosu na Facebooku a YouTube nemluvě) těšit na nebývalý zážitek. V minulých letech to bylo zpracování Verneova románu Ze Země na Měsíc a Doylovy povídky Bruce-Partingtonovy dokumenty pod názvem Sherlock Holmes ve státních službách. V letošním roce došlo na variaci slavného románu R. L. Stevensona pod názvem Podivný odkaz doktora Jekylla a pana Hyda.

Posuzovat tento tvar není jednoduché. Pokud se na princip živě vysílaných her podíváme z marketingového hlediska, jde o jednoznačný úspěch. O inscenaci je velký zájem a pochvalně se o ní vyjadřují i ti, kteří rozhlas běžně neposlouchají a narazili na ni na Facebooku nebo na YouTube. Mnozí obdivují práci ruchařů, do jejichž „dílny“ lze ve videopřenosu či při přímém přenosu nahlédnout, a oceňují odvahu herců – v případě nejnovější inscenace především Viktora Preisse, který se snaží vyhýbat stresu, a přesto výzvu k živému přenosu přijal.

O projektu, což je zde přesnější označení než inscenace, se hovoří a píše i mimo rozhlasovou bublinu fanoušků mluveného slova. Potud jde tedy o nefalšovaný úspěch a vedení Českého rozhlasu by za něj mělo vyplatit pořádné odměny.
Potom je tu ovšem hledisko umělecké a tady je výsledek spornější. Scénář Víta Vencla má pomalý rozjezd a nevtahuje posluchače dostatečně do příběhu, řada zvukových efektů je nečitelná, nedává přesný smysl. To je velký problém v závěru hry, kdy skrumáž výkřiků, zvuků a hudby není dějově srozumitelná: vpadl do sídla spřeženců jeden z hrdinů a povraždil je? Nebo šlo jen o zneklidňující hudebně-zvukový závěr bez dějového obsahu? Hudba Jakuba Rataje, dvorního skladatele přímých rozhlasových přenosů, začíná být zaměnitelná a spoléhá se především na disonantní hru smyčců. Větší invence se dala očekávat ve scénách proměny z jekyllovského do hydeovského „modu“.

Přímý přenos ovlivňuje i herecký projev: zatímco záznam umožňuje režisérovi herce „vrátiť a nedobře interpretovanou repliku načíst znovu nebo pracovat s jemnými valéry hereckého projevu, živé vysílání je problematičtější. Herci – obzvlášť je-li hra přenášena ze sálu s publikem -hrají spíše jako na divadle a posluchači tak mohou uniknout jemnější nuance a souvislosti. V tomto ohledu byl jistě nejúspěšnější Viktor Preiss, který zde zúročil svou dlouholetou rozhlasovou zkušenost, a kromě jednoho drobného přeřeknutí nebylo možné jeho výkonu cokoli vytknout. Jakub Žáček se v postavě vrchního superintendanta George Godalla dokázal v průběhu přenosu zbavit nervozity zakrývané přehnanými fyzickými i auditivními gesty. Obstáli také Hanuš Bor jako asistent dr. Louise Roberta či Markéta Děrgelová coby inspektorka Jane Wiltshireová. Příliš exaltovaně představoval inspektora Hawkinse Lukáš Příkazký, příště by mu rozhodně slušelo více uměřenosti. Ve vedlejších rolích se představili Jana Boušková, Janek Krafka, Radovan Klučka a sama za sebe také moderátorka Regina Prouzová Květoňová.

Šlo tedy o úspěch, nebo ne? To záleží na úhlu pohledu. Vyberte si ten svůj.

Lit.: anonym: Vražedné léto. In web ČRo 2 Praha, červen 2019 (článek). – Cit.: Přes 100 dílů detektivní četby a téměř 30 krimi her celé léto na Dvojce. Navíc s šancí vyhrát metr knih nebo zájezd do Londýna. A na závěr živě vysílaný rozhlasový thriller.

Celé astronomické léto jsou stěžejním bodem programu Českého rozhlasu Dvojka detektivky. Začíná v sobotu 22. června ve 13:00 premiérou hry podle vlastního scénáře Agathy Christie Žlutý iris. S Jaromírem Medunou v roli Hercula Poirota.

Celkem uslyšíte více než 100 dílů četby na pokračování a téměř 30 her s detektivní zápletkou. A to jak od klasických autorů (A. Christie, G. Simenon, G. K. Chesterton, A. C. Doyle nebo K. Čapek), tak několik premiér (i s Viktorem Preissem v roli vyšetřovatele).

Podmanivý hlas Pavla Rímského promění proudové vysílání Dvojky ve vyšetřovací stanici. Ve hře Pátračka můžete na základě indicií každý týden hledat tajemnou postavu spojenou s detektivními romány.

Úspěšní řešitelé můžou každý týden získat metr knižních detektivek a jeden ze dvou zájezdů do Londýna. Právě tam se totiž odehrává vrchol Vražedného léta: letošní živě vysílaná hra R. L. Stevensona Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda.

Lit.: Vlčková, Zuzana: Pátračka skončila, ať žije Vražedné léto! Pozor, máte se ještě na co těšit. In web ČRo 2 Praha, 30. srpen 2019 (článek). – Cit.: Živě hraná detektivka uzavře na Dvojce tři měsíce plné vyšetřování. Přímo v legendárním karlínském studiu A držíme pro 50 posluchačů místo, aby na přímý přenos dohlédli!

Závratných 120 tisíc korun vyhráli v devíti týdnech během července a srpna posluchači v soutěži Pátračka. Každý týden jsme odeslali metr knih a na konci měsíce jednoho ze soutěžích odměnili zájezdem do Londýna pro dva.

Na celý červenec a srpen se vysílání proměnilo ve vyšetřovací stanici. Do hry „Pátračka“, kde posluchači na základě indicií poznávali tajemnou postavu spojenou s detektivními romány, přišlo 12 000 správných odpovědí! Pomohl tomu nejen charismatický hlas Pavla Rímského, ale i zpracování indicií, které pro stanici připravil laureát ceny Magnesia Litery Petr Stančík. Nejvíce správných odpovědí dorazilo, když jsme pátrali po legendárním Sherlocku Holmesovi nebo exotickém soudci Ti. Šedé mozkové buňky radiovyšetřovatelů naopak potrápil trochu pozapomenutý hrdina Karla Čapka komisař Mejzlík (i proto jsme na 28. září pro tápající detektivy připravili „Dva případy komisaře Mejzlíka“).

Nezoufejte, ještě se pokračuje!

Během astronomického léta, pro letošek Vražedného, stanice nabídla (a ještě nabídne) téměř 30 her s detektivní zápletkou. Velký ohlas posluchačů měly klasické kusy od  A. Christie, G. Simenona, G. K. Chestertona, A. C. Doylea nebo třeba v řadě Hra na neděli znovu uvedená seriálová dramatizace románu Umberta Eca „Jméno růže“. Právě tuto řadu ještě čeká premiéra třídílné série „Vraždy jako z pohádky“, kterou pro rozhlas napsal a režíroval Petr Vodička. Do hlavní role vyšetřovatele zkoumajícího český venkov poetickým pohledem spisovatele – amatéra obsadil vynikajícího Viktora Preisse, skvěle mu sekunduje Martin Písařík.

Silné tituly nabízí i každý den vysílaná četba na pokračování. V září se bestsellerista Michal Sýkora a oblíbená hrdinka komisařka Marie Výrová vystřídá s premiérovou četbou z knihy Ivo Hudečka „Netuctový případ a  Zločin v nočním expresu“. Jeho stylový vyšetřovatel potěší zejména příznivce Nicka Cartera či Charlieho Mortdecaie.

Na 21. září se chystá se vražda v přímém přenosu

Vrcholem Vražedného léta je bezesporu živě hraná dramatizace. „Po skoro sedmdesáti letech jsme se k této atraktivní, ale mimořádně adrenalinové disciplíně vrátili. Po „Cestě na Měsíc“ od Julese Verna a „Sherlocku Holmesovi ve státních službách“ jsme pro vás přichystali lahůdku v podobě nového zpracování hororové novely skotského spisovatele Roberta Louise Stevensona „Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda“ říká šéfredaktor stranice Ondřej Nováček. Živou hru uvede stanice pod mírně pozměněným názvem „Podivný odkaz Dr. Jekylla a pana Hyda“ v sobotu 21. září od 20 hodin.

Režie vlastního scénáře se chopil Vít Vencl, v poněkud překvapivé úloze se, kromě jiných, představí Viktor Preiss. Vysílání můžete nejen poslouchat v rádiu, ale také sledovat videostream. Dvojka navíc nabízí mimořádnou příležitost – účastnit se vysílání přímo v karlínském rozhlasovém studiu. Čestnou pozvánku pro dva získají posluchači, kteří zareagují ve vysílání na píseň inspirovanou slavným příběhem. Klíčovým signálem bude „Dr. Jekyll a Mr. Hyde“ od Mira Žbirky. Podrobnosti k soutěži už brzy uslyšíte v našem vysílání.

Lit.: Rajnoch, Michal: Hra Podivný odkaz doktora Jekylla a pana Hyda živě! Vyhrajte vstupenky. In web ČRo 2 Praha, 5. září 2019 (článek). – Cit.: Unikátní živě hraná a v přímém přenosu vysílaná rozhlasová hra opět na Dvojce. Tentokrát může být i s vaší účastí.

Dvojka se po 70 letech vrací k vysílání živě hraných rozhlasových her. Velké dobrodružství pro herce i posluchače a vrchol Vražedného léta chystáme na sobotu 21. září ve 20:00.  Původní rozhlasová hra Podivný odkaz doktora Jekylla a pana Hyda zatají posluchačům dech zápletkou i provedením. Hru na motivy románu R. L. Stevensona pro rozhlas napsal a připravil Vít Vencl.

Unikátní přímý přenos

Letošní rozhlasová hra navazuje na velmi úspěšné přímé přenosy her Jules Verne: Ze Země na Měsíc a A. C. Doyle: Sherlock Holmes ve státních službách. Unikátnost tohoto speciálního vysílání spočívá v tom, že herci musejí hru pečlivě nazkoušet a následně v jednom kuse odehrát naživo v přímém přenosu.

Herecké akce musejí být navíc sladěny se zvukovými efekty, které tzv. ruchaři vytvářejí naživo přímo v průběhu hry. Celou hru pak doprovázejí hudebníci a dodávají dílu tu správnou atmosféru.

Přímo do studia

Hra bude vysílána živě v přímém přenosu jak v rádiu, tak i jako živý videostream na Facebooku Dvojky. Posluchači tak budou mít jedinečnou možnost na se na vlastní oči podívat, jak takové natáčení reálně probíhá.

VSTUPENKY NA ŽIVÉ VYSÍLÁNÍ

Dvojka navíc připravila pro své posluchače jedinečnou možnost zúčastnit se vysílání osobně. Vysílání proběhne ze Studia A Českého rozhlasu v Karlíně. Vzhledem ke kapacitě studia je počet vstupenek omezený a vstupenky nelze zakoupit. Posluchači mají ale možnost vstupenky získat ve vysílání Dvojky. Stačí pozorně poslouchat, a jakmile ve vysílání zazní skladba Dr. Jekyll a Mr. Hyde Miroslava Žbirky, tak se dovolat jako první. Buďte s námi u toho – u rádia, videostreamu nebo přímo v rozhlasovém studiu!

Unikátně živě hraná a vysílána rozhlasová hra. Poslouchejte v rádiu, zpětně pak kdykoli na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v mobilní aplikaci. Sledujte také živý videostream na Facebooku Dvojky anebo následný záznam na YouTube Dvojky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)