Don Juan (1963)

Jean Baptiste Pocquelin – Moliére. Klasická tragikomedie o slavném svůdci žen. Překlad a úprava Karel Kraus. Hudba Jan Frank Fischer. Dramaturg Dalibor Chalupa. Režie Jaromír Pleskot.

Osoby a obsazení: Don Juan (Otomar Krejča), Sganarelle, jeho sluha (Bohumil Záhorský), Elvíra, choť dona Juana (Vlasta Fabianová), Don Carlos, Elvířin bratr (Miroslav Doležal), Don Louis, Juanův otec (Eduard Kohout), Majdalenka (Marie Tomášová), Dorotka (Luba Skořepová), Petřík (Josef Pehr), Socha komtura (Zdeněk Štěpánek), Gusman, její štolba (Karel Pech), Don Alonso, Elvířin bratr (Vladimír Ráž), František, chudák (František Roland), Fialka, lokaj (Josef Velda) a Nedělka, obchodník (Bohumil Bezouška).

Natočeno 1963 (106 min.), v devadesátých letech vznikla rozhlasová zkratka. Repríza 11. 2. 2006 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.) v cyklu Rozhlasové jeviště; 28. 7. 2013 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.); 21. 7. 2018 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h) v cyklu Rozhlasové jeviště.

Lit.: anonym: V neděli vysíláme rozhlasovou hru Moliére: Don Juan. In web ČRo 2 Praha, 28. 7. 2013 (článek). – Cit.: Don Juan proslul ve světové literatuře a dramatu jako typ svůdníka žen, muže, jenž nectí manželskou věrnost a bez okolků slibuje krásným dívkám manželský svazek téměř na potkání.

V pojetí, v jakém napsal příběh o Donu Juanovi slavný Jean – Baptiste Poquelin, neboli Moliére, jde však kritika této postavy ještě dál. Don Juan není jen prostý záletník a klamatel dívčích srdcí, je to pragmatik, který považuje lež a podvod za regulérní způsob, jak dosahovat svých cílů. V Moliérově hře narážíme na ryze dnešní postavu, která pokrytectví nemá za neřest, ale naopak podvodné jednání pokládá za míru své dovednosti.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)