Liliová přikrývka (2019)

Silvia Divékyová. Rozhlasový detektivní příběh. Dramaturgie Hana Hložková. Režie Radim Nejedlý. Hudba Tudy von Insania. Zvukový mistr Lukáš Dolejší.

Osoby a obsazení: Dana Hanáčková (Alžběta Mahdalová), Martin Růžička (Tomáš David), Anna Macková (Kateřina Veselá), Jana (Annette Nesvadbová), Lydie Bláhová (Tereza Groszmannová), Oskar Bláha (Pavel Doucek), Dušan Bláha (Martin Veselý), Petr Kučera (Roman Blumaier) a paní Stašová (Marie Durnová).

Nastudovalo Brno v roce 2019. Premiéra 18. 8. 2019 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.). Repríza 7. 3. 2021 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Hra na neděli.

Lit.: Hložková, Hana: Silvia Divékyová: Liliová přikrývka. In web ČRo 2 Praha, srpen 2019 (článek). – Cit.: Detektivní příběh Liliová přikrývka zkoumá důvody, které přispěly k tragickému vyústění života třiadvacetileté studentky zahradní architektury. Původní rozhlasová hra Silvie Divékyové nás zavede do okolí městského parku, ve kterém je nalezena mrtvola neznámé ženy. Zkušená policejní komisařka Dana Hanáčková přizve k řešení případu svého začínajícího kolegu inspektora Martina Růžičku. Dvojice charakterově odlišných kriminalistů společně pátrá po vrahovi neobyčejně krásné a bezproblémové dívky a přitom rozmotává nitky složitých mezilidských vztahů.

Jaké pohnutky mohly vést k zavraždění mladé rebelky? V terénu i kanceláři detektivů se schází pestrá galerie rozličných osobností. Jejich vzpomínky a pohledy na zdánlivě obyčejné věci jsou protikladné, ukazují na různé typy pachatelů, ale k motivům zločinu jednoznačně nevedou. Teprve noční telefonát od znepokojené mladé ženy pomůže proces výslechů a hledání důkazů výrazně urychlit. Studentka psychologie Anna Macková se totiž, v rámci odborné praxe, přihlásila na neobvyklou „brigádu“. Jako dívka na erotické telefonické lince tajně zkoumá „své klienty“ a vzpomene si na jednoho, který se jí zdál od začátku víc, než podezřelý. Detektivům tak pomůže nalézt možnou motivaci k podivné vraždě, čímž je viník včas odhalen. Netypická svědkyně s dobrými znalostmi lidských povah a jednání navíc oběma vyšetřujícím nečekaně zpestří běžnou pracovní rutinu.

Silvia Divékyová (1995) je studentkou oboru Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika na JAMU. Do rozhlasu začala přispívat v rámci literárně publicistického magazínu Zelný rynk na ČRo Brno (Úsmev nie je žiadna šifra, Domáca panička bez rýmu). Pro ČRo napsala do cyklu Kriminální případy Čech, Moravy a Slezska sérii Neviditelní (2018) a minutovou hru Mužská tajemství (2017), natočila také autorský dokument Lekcia z motivácie (2018).

Lit.: Schulzová, Eva - Psycholožka a vrah na erotické lince. In Týdeník Rozhlas 37-2019, s. 7 (recenze).Schulzová, Eva: Psycholožka a vrah na erotické lince. In Týdeník Rozhlas 37/2019, s. 7 (recenze).

Lit.: Schulzová, Eva: Psycholožka a vrah na erotické lince. In web Týdeník Rozhlas, 1. 9. 2019 (recenze). – Cit.: Napsat kvalitní žánrovou hru, která ctí zákonitosti žánru a zároveň posluchače překvapí, zaujme a pobaví originální zápletkou, svéráznými, a přitom sympatickými postavami a nevšední pointou, může být někdy náročnější než vytvořit osobitou uměleckou výpověď mimo žánrové kategorie.

K tradičním rozhlasovým žánrům patří detektivka – připomeňme alespoň Promiňte, omyl od Lucille Fletcherové, jednu z nejvýznamnějších rozhlasových her historie. Předloňský projekt ČRo Dvojky Léto s Sherlockem i letošní Vražedné léto dokazují, že rozhlasová detektivka je stále přitažlivá pro posluchače i dramaturgy. To, že představuje inspirativní výzvu i pro mladé autory, dokládá Silvia Divékyová, studentka Ateliéru rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky na JAMU v Brně, která pro rozhlasový projekt Vražedného léta napsala hodinovou detektivní hru Liliová přikrývka (TR 33/2019), jež měla na stanici Dvojka premiéru 18. srpna.

Autorka se inspirovala skutečnou událostí, která se odehrála v březnu 2016 v Brně. Tehdy byla v arboretu Mendelovy univerzity nalezena zavražděná mladá žena. Případ šokoval veřejnost – parkem denně projdou stovky studentů, je oblíbeným místem zamilovaných i rodin s dětmi. Brzy vyšlo najevo, že se dívka nestala náhodnou obětí psychopata, ale že s vrahem měla milostný vztah. Několik dní před vraždou se s ním však rozešla a zhrzený milenec situaci neunesl, přemluvil ji k poslední schůzce a ubodal ji pětadvaceti ranami. Pak chladnokrevně odnesl všechny věci, na jejichž základě by dívka mohla být identifikována – například kabát a kabelku.

Autorka pro identifikaci vraha vymyslela vtipný motiv: hlavní svědkyní, která pomůže případ vyřešit, je ve hře pracovnice erotické linky Anna, jinak studentka psychologie, která si telefonáty přivydělává a zároveň provádí vlastní odborný výzkum – sama pro sebe volající analyzuje z psychologického hlediska. Postava i její projev má lehce komediální, bizarní nádech, zároveň je nesporně inteligentní a sympatická, na čemž má kromě zdařilého textu zásluhu i herečka Kateřina Veselá. Postava Anny nabízí inscenačně velké možnosti: s telefonáty na erotickou linku lze pracovat jak formálně (jako s funkční interpunkcí, zdrojem temné atmosféry, grotesknosti, případně humoru), tak obsahově – rozhovory s vrahem by mohly být nositelem výrazného dramatického napětí. Bohužel postavě nebyl dán větší prostor, o telefonátech s vrahem se pouze mluví, v úvodu inscenace sice slyšíme několik ilustračních replik, dále se však s nimi nepracuje a motiv připomínají pouze intermezza, která tvoří zneklidňující směsice zvuků a rozrušeného mužského dechu.

Je škoda, že stejně poutavé nejsou postavy vyšetřovatelů – komisařky Dany a jejího začínajícího kolegy Martina. Dialogy nejiskří, herecké výkony Alžběty Mahdalové a Tomáše Davida působí nevýrazně. Tvůrcům, zejména režisérovi Radimovi Nejedlému, se však podařilo to nejdůležitější: udržet napětí příběhu, a tím i pozornost a zájem posluchače, a to během celé inscenace.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)