Na dedine (Na vesnici, 1991)

Elena Maróthy-Šoltésová. Rozhlasová dramatizace povídky. Dramatizace Gita Pechová. Hudební dramaturgie Dana Reková. Dramaturgie Ján Bábik. Režie Viliam Sýkora.

Účinkují Terézia Kronerová, Ľubomír Roman, Viera Topinková a Ján Venéni.

Připravil Československý rozhlas v roce 1991 (28 min.). Repríza 23. 7. 2019 (SRo 3 Rádio Devín); 18. – 23. 1. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Čapkov lúpežník i Woolfovej bohatá Londýnčanka. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 14. 1. 2024 (článek). – Cit.:  A máme tu už tretí týždeň nového roka 2024, ešte len začal a už ako mu do kroku, už sa zdá akoby aj bežal :-) Rádio Litera vám ho túži opäť raz spríjemniť, a to novými hrami z roku 2023, ktoré sme ešte nevysielali, ale aj tými dlho nevysielanými, ktoré si pýtate a tešíte sa na ne. Z nových hier je tu pre vás hra podľa predlohy Virginie Woolfovej Pani Dawollayová v úprave M. Zakuťanskej a hra pre celú rodinu od Veroniky Šikulovej Strom života. Obnovíme premiéru hry z roku 1973 od Pavla Hudeca Ešte raz uvidieť Železnú studienku, hru pre mládež z roku 1974 od Jána Štiavnického Pochod pre deda Matyáša a hru Karla Čapka Lúpežník (z roku 1966). V čítaní na pokračovanie sa môžete tešiť na 5 častí z knihy švédskeho autora Ingmara Bergmana Spoveď. Ak by vás zaujímali Mechanizmy fungovania a politiky literárnych cien vypočujte si premiéru relácie Michala Talla v rámci cyklu „Z tvorivej dielne Rádia Litera“. Vieme, že máte vo veľkej obľube aj čokoľvek od E. Maróthy Šoltésovej – tento týždeň to bude poviedka Na dedine. (…)

V programe Rádia Litera pokračujeme rozhlasovou úpravou poviedky Eleny Maróthy Šoltésovej Na dedine. Pre rozhlas upravila Gita Pechová. Pôjde o sondu do ťažko skúšaného vzťahu dvoch zaľúbencov, dialógy postáv aj dnes vzrušujú a sú uveriteľné, presvedčte sa sami. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)