Vyžeňte lvy (1998)

Karel Čapek (Apokryfy). Dramatizace Jitka Škápíková. Výběr hudby Petr Mandel. Dramaturg Jiří Hubička. Režie Lída Engelová.

Osoby a obsazení: Antonie (Antonie Hegerlíková), Dioklecián (Josef Vinklář), Dinah (Helena Friedrichová), Isachar (Jaromír Meduna), Marta (Daniela Kolářová), Támar (Dana Syslová), soused (Jiří Čapka), pekař (Ondřej Vetchý), Marie (Věra Hučínová), Lazar (Oldřich Vízner), Pilát (Ladislav Mrkvička), Náhum (Jiří Holý), Suza (Karel Dobrý), Josef Arimatejský (Ivan Trojan) a muž (Vladimír Dlouhý).

Premiéra 28. 10. 1998. Repríza 11. 1. 2020 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 55 min.) k 130. výročí narození Karla Čapka v cyklu Rozhlasové jeviště; 17. 4. 2022 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Hra na neděli.

Lit.: Škápíková, Jitka: Karel Čapek: Vyžeňte lvy! Josef Vinklář, Oldřich Vízner a další v rozhlasové hře na motivy Apokryfů. In web ČRo 2 Praha, 11. leden 2020 (článek). – Cit.: (…) Autorkou jejího scénáře je Jitka Škápíková. Pro napsání své rozhlasové hry využila částí z Knihy apokryfů Karla Čapka. Jsou to příběhy Svatá noc, Marta a Marie, Lazar, O pěti chlebích, Benchanan, Pilátův večer, Pilátovo krédo a konečně Císař Dioklecián, jehož rozhovor se sestrou Antonií předchozí parafráze biblických dějů rámuje. Znovu se tak můžete zaposlouchat do Čapkovy nádherné češtiny a vychutnat si jeho jemný humor i smysl pro ironii a paradox. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)