Alíbaba, loupežníci a chytrá Mardžána (1995)

Milan Navrátil. Rozhlasová pohádka. Hudba Petr Mandel. Zvuk Tomáš Gsöllhofer. Zvuková spolupráce Petr Šplíchal. Produkce Dana Dudová. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: vypravěč (František Němec), vypravěčka (Eliška Balzerová), Alíbaba (Boris Rösner), Alíbabova žena (Eva Horká), Mardžána (Sylva Sequensová), Kásim, Alíbabův bratr (Alois Švehlík), Kásimova žena (Marie Kalubová), vůdce loupežníků (Josef Somr). Dále účinkují  Jan Maršálek, Ivan Gübel, Antonín Hardt, Mirko Musil a Ladislav Brothánek.

Natočeno v roce 1995 (55 min.). Repríza 30. 1. 2015 (Rádio Junior); 13. 1. 2018 (Rádio Junior, 20:00 h.); 25. 10. 2020 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Lit.: anonym: Alíbaba, loupežníci a chytrá Mardžána. In web ČRo 2 Praha, 25. říjen 2020 (článek). – Cit.: Nesmrtelný příběh z Tisíce a jedné noci, ve kterém Alibaba a jeho chytrá služebnice Mardžána přelstí hloupé loupežníky.  (…)

Dávno pradávno, kdy ještě čáry a kouzla provázely běh lidského života, žili v Persii dva bratři, Kásim a Alíbaba. Zatímco první si vzal za ženu dceru bohatého kupce a vyženil zlatnický krám, druhý má chudou manželku, hubenou jako lunt, a je bez peněz. Rozhodne se proto zbohatnout prodejem dřeva a odjede do dalekého lesa kácet stromy. Při práci však najednou spatří čtyřicet strašných jezdců – bandu lupičů, kteří si do nedaleké jeskyně schovávají měchy a pytle plné uloupených věcí. Jaké heslo je klíčem k otevření zázračné jeskyně s poklady? Jak Mardžána obelstí loupežníky?

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci?

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)