Strašidelná pohádka (1983)

Marie Kubátová. Pohádková hra. Hudba Vadim Petrov, řídí Jiří Váchal. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Jan Berger.

Osoby a obsazení: pohádkář (Svatopluk Skládal), čert (Václav Postránecký), kovář (Luděk Munzar), kovářka (Libuše Geprtová), Bachtík (Rudolf Jelínek), Faferlík (Ladislav Pešek), Vejrych (Ilja Prachař), Luciper (Bohuslav Čáp), strážník (Michal Pešek), čert (Artur Šviha).

Natočeno 1983. Reprízy 22. 8. 2004, 8. 10. 2006, 15. 2. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.); 28. 8. 2020 (ČRo Rádio Junior, 13:00 h.).

Pozn.: Čerty, bludičky, čarodějnice i hejkaly znáte. Ale slyšeli jste už o jilemnickém Vejrychovi? Právě o něm je pohádka s Václavem Postráneckým v roli čerta a Ladislavem Peškem v roli muzikanta. Hrabačovská kovářka měla vždycky kuráž. Když její Matěj omylem přivolal čerta, věděla si hned rady. Poslala ho za jilemnickým hejtmanem Vejrychem. A protože Matěj čerta na cestu dobře okoval, pozval ho samotný Lucifer, aby okoval celou čertovskou kavalérii. Jilemnický hejtman Vejrych zaprodal duši celkem jednoduše. Vyměnil ji za možnost velet pekelné jízdě. Jak se čertům pod jeho rozkazy dařilo? A zvládl Matěj všechny rohaté okovat? Co si za to z pekla domů odnesl? A kdo nakonec zachránil Hrabačov a celé Jilemnicko? (anotace ČRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)