Hrbatý klobúčik (Šišatý klobouček, 1993)

Ján Johanides. Dramaturg a technická spolupráce ing. Andrej Zmeček. Mistr zvuku Ľubica Olšovská. Režie Svätozár Sprušanský.

Osoby a obsazení: bratr (Vlado Müller), sestra (Viera Topinková).

Natočeno 1993 (61 min.). Repríza 3. 2. 2017 (Rádio Litera, 4:30 h.).

Pozn.: Volný dialog bratra a sestry. Knižně 1965 ve sbírce „Podstata kameňolomu“, poprvé realizována v experimentálním studiu Slovenského rozhlasu.

Lit.: Gažíková, Katarína:  Literatúra očami bratov a sestier. In web Rádio Litera, 29. 1. 2017 (článek). – Cit.: Aj tento týždeň sa venujeme súrodeneckému putu v literatúre. V Čítaní na pokračovanie vysielame známy román anglickej spisovateľky Jane Austenovej Rozum a cit o sestrách Elinor a Marianne a živote anglickej aristokracie v 19. storočí. V rozhlasovej hre Jána Johanidesa Hrbatý klobúčik si vypočujeme voľný dialóg brata a sestry. A nemôžu chýbať ani slávne Tri sestry Antona Pavloviča Čechovova. Ondrej Sliacky si pre vás pripravil rozprávkový biblický príbeh Jozef a jeho bratia a prečítame si aj úryvok z románu Alexandra Grina o sestrách Jessie a Morgiana. Tešiť sa môžete aj na fíčer o sestrách Vášáryových, či dramatické pásmo Sestry Brontëové. Sú vzťahy týchto literárnych aj naozajstných súrodencov podobné tým vaším? Započúvajte sa, porovnajte. Prajeme vám príjemný týždeň.

(….) Z rozhlasových hier do vysielania v pondelok vstupuje Hrbatý klobúčik Jána Johanidesa. Spolu s hlavnými protagonistami príbehu – Vierou Topinkovou a Vladom Müllerom, sa vám možno podarí objaviť vo vlastných spomienkach okrem toho smutného a zlého aj veľa pravdy a lásky. Hra vyšla knižne prvýkrát v roku 1965 ako voľný dialóg brata a sestry v Johanidesovej zbierke Podstata kameňolomu. Režíroval Svetozár Sprušanský. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)