Čertovský brnkání (1985)

Anna Jurásková. Pohádka. Hudba Leoš Kosek. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Jan Berger.

Osoby a obsazení: vypravěč (Zdeněk Řehoř), Tonička (Hana Maciuchová), František (Tomáš Töpfer), Toniččini rodiče (Marie Marešová a Ilja Prachař), čertice Mertlice (Růžena Merunková), čert Uriáš (Luděk Munzar), čertovskej dědek (František Hanus), čerti (Mirko Musil a Miloš Hlavica).

Natočeno 1985. Premiéra (?) 28. 9. 1986 (Praha, 13:03 h.). Repríza 22. 9. 1991 (Praha, 13:00 h.); 10. 10. 2021 (ČRo Rádio Junior, 13:00 h.) v cyklu Velká pohádka; 28. 11. 2011 (ČRo 2 Praha, 13:05 h.); 20. 4. 2024 (ČRo Pohoda, 12:00 h.; 21:00 h.).

Lit.: Pavlovský, Petr: Rádio – Klasika a „klasika„. In Literárky 32/2004 (recenze). – Cit.: „…. (Mohli jsme) poslouchat inscenaci původní rozhlasové pohádky Anny Juráskové Čertovský brnkání. Tedy původní: někdo by právem mohl říci, že je to entá variace na syžet Čert a Káča. Děvčeti není dost dobrý její milý, chudý tkadlec, zato se nechá bohatstvím a „světskými radostmi“ obloudit od pekelníka, maskovaného za bohatého pána. Je jím podvakrát unesena a podvakrát až příliš snadno uteče. Že jí v tom pomůže statečný snoubenec, to je žánrově obligátní. Trochu horší je další pomoc, totiž od čertovy žárlivé manželky – čertice. Tady už je peklo na můj vkus příliš antropomorfizováno, kampak na ně s bigamií!

Syžet je nenový a jeho personální i dějové inovace „nic moc“. A přesto si myslím, že zmíněný archiv inscenace natrvalo obohatila – především jazykem. Není náhodou, že pod inscenací je podepsán další koryfej naší rozhlasové pohádky, dvorní režisér M. Kubátové, Jan Berger. Hra je totiž napsána v krkonošském nářečí. To není jenom estetické ozvláštnění, to je i přínos pro vztah dětí k mateřštině, k její pestrosti a krásám. Prvními, které tato svěžest oslovila, byli zřejmě už herci. Epický subjekt Zdeňka Řehoře, Hana Maciuchová a Tomáš Töpfer jako ústřední pár, Marie Marešová a Ilja Prachař jako Toniččini rodiče, rozkošná čertice Mertlice Růženy Merunkové i další, které posluchač ne vždy dokáže identifikovat, sehráli ničím nerušený koncert, milou variaci na známou melodii, kterou si doufejme i budoucí generace rády poslechnou. Rozhlas je daleko milosrdnější k věku herců než kinematografie, a tak i v mladých rolích si můžeme užívat vyzrálé mistry. A originalita? Ta souvisí s uměleckou hodnotou opravdu jen velice volně.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Osoby a obsazení:
vypravěč (Zdeněk Řehoř)
Tonička (Hana Maciuchová)
František (Tomáš Töpfer)
máma (Marie Marešová)
táta (Ilja Prachař)
čertice Mertlice (Růžena Merunková)
čert Uriáš (Luděk Munzar)
čertovskej dědek (František Hanus)
čerti (Mirko Musil a Miloš Hlavica)

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)