Neobyčajná udalosť (Neobyčejná událost, 1979)

Fjodor Michajlovič Dostojevskij. Dramatizace Miro Procházka ml. Redakčně připravil Berco Trnavec. Zvuk Mára Vrancová, Dušan Koma. Režie Eva Galandová.

Účinkují Leopold Haverl, Ľubo Gregor, Július Pántik, Martin Gregor, Zora Kolínska, Július Paluš, Peter Jezný, Vladimír Minarovič.

Natočeno 1979 (44 min.).

Pozn.: Dramatizácia humoristicko-satirickej poviedky s fantazijným motívom (Krokodíl Крокодил, 1865). Pôvodne malo ísť o satiru na Černyševského (Čo robiť) a jeho ženu, no neskôr dielo prerástlo v satiru na skazenosť ruskej spoločnosti, ruského politického a ekonomického systému, „veľkohubosť“ a pokrivenosť ľudských vzťahov, poukazuje na nadradenosť ekonomického princípu nad jednoduchého človeka.

Lit.: Kekeliaková, Monika: Dostojevskij a Puškin nepovinne a príťažlivo. In web Litera Sk, 2. 2. 2015 (anotace). – Cit.:  Ak už dlhší čas neisto chodíte okolo Dostojevského a Puškina, alebo vám títo autori svietia medzi povinným čítaním či v otázkach na skúšku, práve vás Rádio Litera pozýva v prvý februárový týždeň na príťažlivú rozhlasovú túru do neznámych priestorov týchto velikánov svetovej literatúry. Sklamaní však nebudú ani dôverní znalci týchto autorov a nároční poslucháči. Rozhlasové verzie diela, ktoré sme pre vás od Dostojevského a Puškina vybrali, majú v sebe totiž tú povestnú pridanú hodnotu, pre ktorú sa oplatí vypočuť si dielo aj po jeho prečítaní.

(….) Málokto pozná Dostojevského ako autora so zmyslom pre humor, prenikavú satiru a krutú iróniu. Dostojevskij má však aj niekoľko výborne napísaných humoristicko-satirických noviel. Jednou z nich je Neobyčajná udalosť, ktorá je satirou na skazenosť ruskej spoločnosti a pokrivenosť ľudských vzťahov. Ponúkame vám ju v réžii Evy Galandovej. Účinkujú Leopold Haverl, Ľubo Gregor, Zora Kolínska, Július Pántik, Martin Gregor, Július Paluš, Peter Jezný, Vladimír Minarovič.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)