Kráľ Ubu (Král Ubu, 1993)

Alfred Jarry. Rozhlasová adaptace Gabriel Halmo. Překlad Albert Marenčin. Dramaturg Milan Materák. Hudba Jaroslav Rozsíval. Hudební spolupráce Katarína Cútová. Zvuk Ernest Walzel. Režie Jaroslav Rozsíval.

Účinkují Stano Dančiak, Zita Furková, Elo Romančík, Ján Gallovič, Elena Petrovická, Ladislav Chudík, Ivan Laca, Ján Valentík, Vlado Müller, Marián Zednikovič, Viktor Lukáč, Mikuláš Bugár, Jozef Longauer, Ria Paldiová, Jozef Šimonovič, Jaroslav Rozsíval.

Natočeno 1993 (54 min.).

Pozn.: Adaptácia divadelnej hry (Ubu roi, 1896) francúzskeho básnika, románopisca a dramatika, zakladateľa patafyziky.
Hra je považovaná za predchodcu absurdnej drámy, dada a surrealizmu. Vznikla v r. 1885 ako študentská recesia, uťahujúca si z učiteľa fyziky. Samotnú postavu Ubu zrejme vytvoril Jarryho spolužiak Charles Morin. V r. 1888 obaja autori predviedli vo svojom bábkovom divadle frašku Poliaci, ktorá sa stala predobrazom Jarryho slávnej hry. Text hry Poliaci sa nezachoval. Jarry hru neskôr výrazne prepracoval a v r. 1896 prebehla škandalózna premiéra v divadle Théâtre de l’Œuvre v Paríži. Jarry neskôr dopísal ku hre niekoľko pokračovaní. Rôzne dnešné spracovania obvykle Jarryho texty kombinujú.
Groteskný príbeh otca Ubu, chvastúňa a násilníka, blbca a zbabelca, ktorý je stelesnením tuposti, podlosti a zla, a ktorý ako génius všežravosti dosahuje vrchol moci. Otec Ubu, hulvát a spodina všetkých spodín, sa podnecovaný manželkou stane poľským kráľom po tom, čo dá zavraždiť panovníka a jeho rodinu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)