Život je sen (1981)

Pedro Calderón de la Barca. Překlad Vladimír Mikeš. Rozhlasová úprava Květoslava Kacetlová. Scénická hudba Zdeněk Pololáník. Istrumentální skupina řídí Jan Štych. Zvuk Josef Daněk. Záznam a střih Marie Stojanová. Dramaturg Josef Zahradníček. Asistentka režie Sylva Talpová. Režie Jan Tůma.

Osoby a obsazení: Basilio (Josef Karlík), Segismundo (Jiří Krampol), Astolfo (Karel Janský), Clotaldo (Lubor Tokoš), Estrela (Sylva Talpová), Rosaura (Helena Sedláková), 1. sluha (Jan Kučera), 2. sluha (Jiří Hubička), voják (Aleš Jarý), hlasy (Zdeněk Mahdal, Jaroslav Sypal, Pavel Tomanka, Pavel Kikinčuk a Luboš Ondráček).

Nastudovalo Brno. Natočeno 27. 4. 1981 (mont. režie, 9:00 – 13:00 h.; 69 min.). Premiéra 24. 5. 1981. Repríza 15. 4. 2007 (ČRo 2 Praha, 20:05 h); 12. 7. 2008; 18. 1. 2015 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.); 26. 3. 2016 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h); 19. 4. 2019 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h).

Pozn.:  Veršovaný polopohádkový příběh prince Sigismonda, který během zkoušky svých charakterových vlastností a státnických schopností morálně dozrává, patří k nejlepším titulům klasického odkazu španělské dramatiky. (anotace)

Lit.: anonym: Rozhlasová hra: Pedro Calderón de la Barca: Život je sen – 15.4. In web ČRo 2 Praha, duben 2007 (anotace). – Cit.: Dnes uslyšíme proslulou hru „Život je sen“ španělského dramatika Pedra Calderóna de la Barcy. Příběh osudem těžce zkoušeného prince Segismunda hledá odpověď na základní otázky, jak nakládat s vlastní svobodou a jaký je smysl lidského života.

Lit.: Hložková, Hana: Pedro Calderón de la Barca: Život je sen. In web ČRo 2 Praha, leden 2015 (článek). – Cit.: Barokní veršované drama. Vrchol španělské dramatiky 17. století. S Jiřím Krampolem v nezvyklé roli.

Narození prince Segismunda provází nepříznivá věštba. Otec ho tak raději prohlásí za mrtvého. Ve skutečnosti ho ale jako vězně střeží ve věži. Aniž by tušil, co spáchal a kým je, živoří Segismundo mnoho let v krutých podmínkách. O smyslu svého života víc než pochybuje. Král má brzy předat vládu. Než tak učiní, hodlá prolomit věštbu o zle, které má Segismundo království přinést. Jen na zuboženém princi záleží, jestli v důmyslné zkoušce obstojí a vyslouží si nejen osobní svobodu, ale i vladařské žezlo. Zkoušku, ve které se hlavní hrdina ocitá „ve snu“, ze kterého může, ale také nemusí procitnout, nakonec podstoupí celý dvůr.

De la Barca zde pracuje s motivem vytváření iluze a následného ukázání reality. Drama se zabývá otázkou, zda je možné přemoci osud a zvítězit nad temnými stránkami vlastní duše. A zda je člověk schopen, při zpětném pohledu na sebe sama, změnit své myšlenky a dojít k pokoře a smíření.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)