Mysteria Buffa (1997)

Dario Fo. Originální variace na středověké komické výstupy. Překlad Alena Světlíková. Rozhlasová úprava a dramaturgie Hynek Pekárek. Stereoscénář Miloš Kot. Zvuk Miloš Kot. Záznam a střih Jiří Suchánek. Zvuková spolupráce Petr Šplíchal. Asistentka režie Bohumila Andrejsková. Režie Michal Pavlík.

Účinkují Josef Somr a Boris Rösner. Průvodní slovo Josef Červinka.

Natočeno v roce 1997 (53 min.). Repríza 15. 1. 2006 (Praha, 20:30 h.); 1. 4. 2023 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Sobotní drama.

Pozn.: Uvedeno v předčasné premiéře při příležitosti udělení Nobelovy ceny za literaturu Dariu Fo.

Pozn. 2: Uváděno i samostatně – Moralita o slepém a kulhavém (18 min.) – Svatba v Káni (17 min.) – Zrození potulného komedianta (20 min.). Repríza 3. 4. 2015 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.) v cyklu Kabinet. Repríza Svatby v Káni 15. 9. 2017 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h) v cyklu Kabinet.

Lit.: Pekárek, Hynek: Dario Fo: Mysteria Buffa. Originální variace na středověké komické výstupy. In web ČRo 3 Vltava, 1. duben 2023 (článek). – Cit.:  Italský dramatik a satirik, nositel Nobelovy ceny za literaturu Dario Fo konfrontuje tu nejprozaičtější lidskou přízemnost s křesťanským tajemstvím ukřižování a spásy. Byl známý svými ostře satirickými a provokativními hrami, ve kterých si bral na mušku pokrytectví, banalitu, konformismus a aroganci.  (…)

Divadelních textů napsal přes sedmdesát, některé se svojí manželkou Francou Rame, která s ním také v řadě inscenací hrála. V roce 1997 obdržel Dario Fo Nobelovu cenu za literaturu, a to jako „dědic středověkých kejklířů, který pranýřuje moc a obnovuje hodnoty utlačovaných“. Mysteria Buffa představují autorovu originální variantu na středověká křesťanská mystéria. Rozhlasová inscenace propojila dohromady tři z nich: Moralitu o slepci a kulhavém, Svatební hostinu v Káni a Zrození potulného komedianta. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)