Břehule čili Poslední hastrman na Hané (2009)

Alois Zábranský. Vodnická sága z hanáckéch rebniko. Rozhlasové zpracování románu Aloise Zábranského (1858 – 1921), vydaného v roce 1919. Rozhlasová úprava Magda Wdowyczynová. Dramaturg Jan Sulovský. Hudba Robert Mahr, kontrabas – David Slouka, housle – Hana Tobolová, příčná flétna – Vít Janečka, klarinet (Vojtěch Pospíšil. Mistr zvuku Jiří Vavrda. Zvuková spolupráce Jiří Pochvalovský. Hudební režie Antonín Schindler. Asistentka režie Jindřiška Zornová. Stereoscénář a režie Michal Bureš.

Osoby a obsazení: hastrman (Ladislav Lakomý), Břehule (Simona Peková), Joža Omasta, hastrmanův syn (Lukáš Král), Maryška, hastrmanova snacha (Vladimíra Včelná), Poluška, hostinská (Naděžda Chroboková), starosta Omasta (Josef Bartoň), sedlák Valehrach (Jaroslav Dufek), Justýna, Valehrachova dcera (Bohdana Pavlíková), Francek Bzďoch, domkář (Jaroslav Krejčí), polednice (Hana Lančíková).

Nastudoval ČRo Olomouc v roce 2009. Natočeno 28. 11. – 3: 12. 2009. Premiéra 1. 1. 2010 (ČRo Olomouc, 13:30 – 14:24 h.; 53 min.).

Lit.: Bureš, Michal: Zábranského Břehule v rozhlasové premiéře po 90 letech. Zpráva, listopad 2009 (anotace). – Cit.: Tři sta let starý hastrman, poslední vodník na Hané, strnule sedí na suché větvi nad svým rybníkem a smutně vzdychá: Brekekeke! Už všeci táhněte dom!!! Dneska zaviráme. – Rozoměle ste? Kópaliště dneska zavirá. Slunko sténě už padá za kopec. – Fuj! Teply je to jak lóh a smrdi to na sto honó. Pré jakési chlór, abe belo všechno podlivá hyenickéch norém. Rekreačni středisko „Opolská zlatá zátoka“… A zatim všechne rebe utekle. E te mřenke z teho už pošle. Každó chvilu se tode někdo kópe, děvčice, tělo jako kment, patlajó na sebe všelijaky kréme, a pak se pečó na slunku, jak te rebe na rožňu. A ze mě si nic nedělajó. Enem šófky. Jednó sem, enem tak ze cviko, na jedno takovó vetahl hrnek, jako že ju do něho chetim, a ona vece, ešle bech ji muhl kafe odělat, a pokud možno ledovy. Ne ne, te jož žádnó došo nemajó.
Tímto povzdechem začíná zbrusu nová rozhlasová adaptace vpravdě klasického díla rodáka z Nákla u Litovle Aloise Zábranského (1858 – 1921) „Břehule čili Poslední hastrman na Hané“. Zábranský je napsal a vydal dva roky před svou smrtí, tedy právě před devadesáti lety. První rozhlasové nastudování vzniklo v Brně v roce 1942, protože však bylo vysíláno živě, záznam se nedochoval.
Na příběhu hamižného sedláka Valehracha, který se rozhodne vysušit obecní rybníky a takto získané pozemky od obce levně odkoupit a obratem ruky je prodat coby stavební parcely, ukazuje proměňující se duši kraje a lidí v něm žijících. Vědomí vyššího řádu a spravedlnosti, která je sice pomalá, ale funguje, představuje v tomto příběhu trojice pohádkových postav: Hastrman, vodní žínka Břehule a jejich potomek, malý Joža. Právě on se nakonec stane v obci starostou a vše vezme do svých rukou… Jenže ani finále není úplně radostné.
Autorkou rozhlasové adaptace románu Aloise Zábranského „Břehule čili Poslední hastrman na Hané“, která právě v těchto dnech vzniká v Českém rozhlase Olomouc, je absolventka JAMU Magda Wdowyczynová. Hudbu složil Robert Mahr. Režijně inscenaci nastudoval Michal Bureš. Do hlavní role obsadil Ladislava Lakomého, kterému zdárně sekunduje celá plejáda olomouckých, brněnských a šumperských herců. Premiéru můžete poslouchat 1. ledna 2010 od 13,30 hodin na vlnách Českého rozhlasu Olomouc.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)