Proces s kontryhelem (1970)

Adolf Muschg. Rozhlasová hra o neporozumění dvou generací a o jejich rozdílném pojetí života. Překlad Dita Skálová. Hudební spolupráce Ivo Kieslich. Dramaturgie Jaroslava Strejčková. Režie Josef Melč.

Osoby a obsazení: pan Ehrismann (Karel Höger), sestra (Eva Klepáčová), Tobler (Petr Haničinec), Beer (Jaroslav Satoranský), soudce (Jiří Adamíra), lékaři (Jaroslav Wágner, Vladimír Čech, Josef Maršík, Ladislav Brothánek, Josef Žák), hlas (Hana Brothánková) a činoherní sbor Československého rozhlasu.

Natočeno 23. 6. 1970. Premiéra 31. 7. 1970 (Třetí program, 20:00 – 20:45 h.; 44:30 min.).  Repríza 28. 2. 2013 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h) v cyklu Hra pro tento večer.

Pozn.: Adolf Muschg se narodil roku 1934 v Zollikonu v kantonu Curych. Vystudoval germanistiku, anglistiku a filosofii v Curychu a Cambridgi, od roku 1970 je profesorem německého jazyka a literatury a prezidentem berlínské Akademie umění.

Adolf Muschg patří k nejvýznamnějším osobnostem švýcarského veřejného života a je řazen mezi nejpozoruhodnější německy píšící spisovatele. Je autorem řady románů, povídek, divadelních her, filmových scénářů a esejů, ve kterých se zabývá základními otázkami současného života, mimo jiného Im Sommer des Hasen (Léto ve znamení zajíce); Albissers Grund (Albiserův důvod); Die Insel, die Kolumbus nicht gefunden hat (Ostrov, který Kolumbus nenašel); Der Rote Ritter (Rudý rytíř) nebo Sutters Glück (Sutterovo štěstí). V roce 1994 převzal Georg-Büchner-Price a roku 2001 se stal nositelem Grimmelshausen-Price.

Autor žije v Männedorfu nedaleko Curychu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)