Co se stalo se Zuzanou? (2022)

Hana Lehečková. Rozhlasová hra pro mládež. Zvukový mistr Jitka Špálová. Zvukový design Matouš Hejl. Režie Josef Kačmarčík.

Účinkují Nina Rudišová, Samuel Budiman, Lenka Zbranková, Igor Orozovič, Matěj Převrátil, Lucie Trmíková, Denisa Barešová, Adam Ernest, Tomáš Weisser, Anežka Šťastná a další.

Natočeno 2022. Premiéra 12. 2. 2022 (ČRo Rádio Junior, 10:00 h.; 45 min.) v cyklu Rozhlasová hra. Repríza 13. 2. 2022 (ČRo Rádio Junior, 14:00 h.).

Pozn.: Co se stalo se Zuzanou? Tuhle otázku si už roky pokládají Ela a Tadeáš, dva sourozenci, kteří se pustí do vlastního pátrání, a to za jediným účelem: zjistit konečně pravdu o smrti své starší sestry. Tajemný příběh. (anotace)

Lit.: anonym: Co se stalo se Zuzanou? Pátrání po tragickém osudu nešťastné dívky odhalí dávné křivdy. In web ČRo Rádio Junior, 12. únor 2022  (článek). – Cit.: Zjistili, že jejich sestra zemřela za podivných okolností. Podaří se dvojčatům během natáčení podcastu vypátrat, kdo za to může? (…)

Tadeáš a Ela se v nové rozhlasové hře rozhodnou vypátrat, za jakých okolností kdysi zemřela jejich sestra Zuzana. Stalo se to ještě před tím, než se narodili. Doma se o Zuzaně nemluví a sourozenci tuší, že to nebude jen tak. Co když to byla vražda?!

Sledujte detektivní pátrání, které si Tadeáš a Ela zaznamenávají na mobil do hodně napínavého podcastu. Postupně spolu odkrývají hrozivou pravdu o některých lidech ze Zuzanina okolí. Zejména z dramatického kroužku, kam chodila. Podaří se jim zjistit, co se s ní opravdu stalo?

Rozhlasovou hru napsala Hana Lehečková. Příběh je volně inspirovaný jejím románem pro dospělé s názvem Poupátka. Co všechno musela změnit? A proč si vybrala tohle téma? Poslechněte si to v reportáži. (…)

Lit.: Rychterová, Jana – Perglová, Kateřina:  O šikanování dětí dospělými se moc nemluví, upozorňuje spisovatelka Lehečková. Sama si to zažila. In web ČRo Rádio Junior, 16. únor 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Otřesná zkušenost z dětství přiměla oceňovanou autorku Hanu Lehečkovou, aby své zážitky využila jako varování pro ostatní. (…)

Spisovatelka Hana Lehečková je na Rádiu Junior jako doma. Vlastně nejen tam, ale v celém Českém rozhlase. V sobotu 12. února 2022 měla premiéru její rozhlasová hra o nešťastné dívce, které ubližují ti, kteří by jí měli být oporou.

Někteří dospělí překračují hranice toho, co by si měli k dětem dovolit. Není potřeba věřit úplně všemu, co vám dospělí řeknou. Hana Lehečková

Jana Rychterová se držitelky literární Ceny Jiřího Ortena zeptala i na to, kde bere inspiraci a proč se kromě pohádek nebojí psát ani o nepříjemných věcech.

Spisovatelka a ajťák v jednom

Hanka pracovala pro Rádio Junior jako webeditorka. Může se zdát, že taková pozice nejde dohromady s uměleckou duší spisovatele. „Můj táta býval ajťák. Takže když jsem vyrůstala, tak jsem hodně často přicházela do kontaktu s počítači a práci s nimi a internetem mám ráda,“ vzpomíná. K umění však měla vždycky blízko. Když zjistila, že na vysněné herectví je moc stydlivá, vystudovala obor Teorie a kritika na pražské DAMU a začala se věnovat psaní.

S rozhlasem je ale spojená i jinak. Jako úspěšná autorka napsala hned několik příběhů, které jste mohli slyšet ve vysílání. Stačí, když naťukneme: Johana a továrna na sny, Já to nechápu, Co se stalo se Zuzanou. Kromě toho má na svém kontě i divadelní hry a knihy. Každý milovník pohádek by například měl mít ve své knihovničce její kouzelné vyprávění Co se děje v Podpostelí.

Nebojí se psát o strašácích z dětství

Právě hra Co se stalo se Zuzanou měla nedávno premiéru. Je hodně napínavá, protože v ní dva sourozenci pátrají po tragickém osudu své starší sestry, kterou nikdy nepoznali. Příběh je volně inspirován Hančiným románem pro dospělé s názvem Poupátka. Smutnou roli v němu hraje šikana nejen od dětí, ale i od dospělých.

Proč ji napadlo psát o takových věcech? Sama totiž kdysi něco podobného zažila. „Přišlo mi důležité to předat i dalším lidem, aby věděli, jak to vypadá, když se dítě ocitne ve slepé uličce, kdy s ním manipuluje dospělý člověk,“ vysvětluje. „Je důležité, aby děti dokázaly tohle chování okolo sebe rozeznávat a díky tomu se takovým lidem vyhýbat.“

Její nová rozhlasová hra je určena nejen dětem, ale i rodičům. Těm totiž může ukázat, na co by se měli zaměřit a jak poznat, když se s jejich potomkem něco děje.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)