Pět kluků, kocour a velryba (1982)

Jiří Trnka. Pohádková hra podle knihy Zahrada. Hudba Leoš Kosek. Dramaturgie Eva Košlerová. Zvuk Karel Nedorost. Dramatizace a režie Jiří Horčička.

Účinkují Blanka Bohdanová, Jiřina Bohdalová, Viktor Preiss, Viktor Vrabec, Josef Dvořák, Jaroslav Drbohlav, Miroslav Masopust, Miroslav Středa, Pavel Trávníček a David Vejražka.

Natočeno 1982. Repríza 31. 12. 2009 (ČRo 2 Praha, 13:00 h), 19. 7. 2013 (ČRo Rádio Junior, 20:00 h.), 2. 5. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:00 h) v rámci vysílání Dne Dvojky z Plzně, města, kde se Jiří Trnka v roce 1912 narodil.

Vydala Radiotéka v roce 2014 (MP3).

Lit.: anonym: Sváteční pohádka: Pět kluků, kocour a velryba – 31.12. In web ČRo 2 Praha, prosinec 2009 (anotace). – Cit.: Když je něco jenom „jako“, tak to ve skutečnosti není, i když by to být mohlo, a když se to něco ocitne v pohádce, klidně to je, třebaže by to být ani nemělo. Pokud se zdá tahle úvaha trochu bláznivá, pak ji berte jako pozvánku k silvestrovské pohádce, v níž všechno trochu je a trochu není.

Pět kluků, kocour a velryba dokáží pořádně zamotat hlavu. Jisté je jenom jedno – pohádka bude, i když to zpočátku vypadá, že být vůbec nemůže, protože z původně zamýšleného vyprávění o třech zlatých vlasech děda Vševěda vypadl jeden vlas. Přesněji řečeno jeden herec, který měl onen vlas hrát. Jak to všechno nakonec dopadne, se dozvíme na Silvestra.

Lit.: anonym: Jiří Trnka, Jiří Horčička: Pět kluků, kocour a velryba. In web ČRo 2 Praha, duben 2015 (článek). – Cit.: Trnkova legendární Zahrada učarovala nejednomu čtenáři a také mnoha divadelním i filmovým tvůrcům. V rozhlase si s tímto vděčným námětem pohráli Blanka Bohdanová, Jiřina Bohdalová, Viktor Preiss, Josef Dvořák a další herci.

Hrát si na „jako“ umí každé malé dítě. A pokud člověk dokáže spojit dohromady „jako velrybu“, „jako trpaslíka“ a „jako kocoura“, může z toho vzniknout kouzelná zahrada. Přesně taková, jakou ve své knížce Zahrada popsal a nakreslil v roce 1962 výtvarník, ilustrátor, scénárista a režisér Jiří Trnka. 

Kocour, vládce zahrady, nedovolí nikomu, aby vlezl na jeho území. Kouzelná, začarovaná zahrada za tajemnou brankou ale přitahuje kluky, kteří by nejraději vůbec nešli do školy. 

Chytnou kluci kocoura Mňoura, nebo kocour uloví kluky? Prozradí trpaslík, jaké tajemství zahrada skrývá? A projdou kluci zkouškou u velryby? 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)