Keď sa mačky hrajú (Kočičí hra, 1996)

István Örkény. Rozhlasová hra. Úprava Jana Frolová. Odpovědný redaktor Milan Frolo. Zvuk Ivan Mihál. Režie Robert Horňák.

Osoby a obsazení: Eržika Orbánová (Eva Krížiková), Gizela (Viera Strnisková), Paula (Eva Rysová), Viktor Csermlényi (Eduard Bindas), Myšička (Soňa Ulická), Iľuša (Alena Horňáková), Joži (Ivan Laca), Ferko, číšník (Jozef Šimonovič) Adelaida (Naďa Kotršová).

Nastudoval Slovenský rozhlas Bratislava 29. 11. 1996. Premiéra 26. 12. 1996 (87 min).

Pozn.: Keď sa mačky hrajú (mačacia hra) je vlastne veľmi jednoduchý príbeh a oživuje život, ktorý je vo svetovej literatúre tak opomínaný, životy starých ľudí a ponúka tak veľkú rolu pre starnúce herečky. Dve sestry žijúce ďaleko od seba (pani Orbánová v Budapešti, na jednom poschodí schátraného nájomného domu, zatiaľ čo Giza žije vo vile v Garmisch-Partenkirchene) si dopisujú a občas sa o sebe presviedčajú cez telefón. Giza tiež žije v presklenej kôlni, čiastočne kvôli svojmu postihnutiu, zatiaľ čo Erzsi žije v socialistických kasárňach, ktoré sú odrezané od sveta. Neustále vedie súdne spory so susedmi, jednookou dcérou, predavačom v mliekarni a mäsiarom, no okrem toho všetkého je v jeho živote veľa radosti. Erzsi sa zamiluje do Viktora Csermlényiho, vokálne zavrhnutého operného speváka, ktorý bude chodiť s Paulou do krčmy a hrať hru na mačku s myšou, ktorého pán okolo Vianoc vyhodil na ulicu. Giza sa na Erzsiine starosti pozerá s rastúcim strachom a úzkosťou a jej obavy len umocňujú správy od jej informátorov, dcéry Ilus a Myšky. Elizu to všetko vôbec nezaujíma, jediným zmyslom jej života je Viktor, ktorý hladko podvádza s Paulou. Je to skutočný ľúbostný trojuholník, z ktorého podvedená Erzsi vidí len východisko, aby sa otrávila. Namiesto smrti však prichádza len Gíza. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)