Žalář nejtemnější (1974)

Ivan Olbracht. Pro rozhlas zdramatizovala Helena Polachová. Dramaturg Josef Hlavnička. Režie Josef Červinka.

Osoby a obsazení: komisař Karel Mach (Luděk Munzar), Jarmila, jeho žena (Gabriela Vránová), Andula, služebná (Libuše Havelková), student Král (Eduard Žemla), starý soudce (Josef Patočka), doktor (Ota Žebrák), chirurg (Josef Červinka), magistr (Josef Velda), koncipient (Jiří Plachý), paní Adjunktová (Svatava Hubeňáková), slepec (Vladimír Huber), číšnice (Jana Andresíková), drožkář (Karel Fořt), Josef, Jarmilin bratr (Zdeněk Ornest) a další.

Natočeno v roce 1974 (83 min). Obnovená premiéra 29. 5. 2022 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Hra pro pamětníky.

Lit.: Venclová, Renata: Ivan Olbracht: Žalář nejtemnější. Luděk Munzar a Gabriela Vránová v dramatu chorobné žárlivosti a životní zaslepenosti. In web ČRo 3 Vltava, 29. květen 2022 (článek). – Cit.: Vede poklidný život po boku mladé, hezké a oddané ženy, přesto není schopný opravdové lásky.  (…)

Soudní komisař Karel Mach je mužem zvyklým mít svůj život i city pod svrchovanou kontrolou. Se svou krásnou manželkou tvoří navenek šťastný pár, uvnitř se ale sžírá pochybnostmi o pravé povaze citů, které k němu Jarmila chová. Když si není její láskou jistý jako zdravý muž v nejlepších letech, co se s jeho podezíravostí stane v okamžiku, kdy vlivem banální nehody přijde o zrak? Karel se rázem stane nejen zcela závislý na své mladé ženě, slepota ho zároveň uzamkne ve světě chorobných představ o její nevěře.

Románová prvotina Ivana Olbrachta z roku 1916 je zdařilá psychologická studie žárlivosti, v níž se autor pokouší proniknout do temných zákoutí lidské mysli. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)