Poslední případ (1989)

Arthur Conan Doyle. Střetnutí velkého detektiva Sherlocka Holmese s bandou profesora Moriartyho. Přeložili Jan Zábrana a František Jungwirth. Dramatizace Jan Vedral. Dramaturgie Jarmila Konrádová. Režie Jiří Horčička.

Osoby a obsazení: Sherlock Holmes (Miloš Kopecký), doktor Watson (Rudolf Hrušínský st.), doktor Moriarty (Ilja Prachař), plukovník Moran (Milan Neděla), hostinský Steiler (Ferdinand Krůta) a inspektor Morton (Jan Maršálek).

Natočeno v roce 1989 (30 min). Repríza 6. 7. 2017 (ČRo 2 Praha, 22:00 h) v cyklu Léto s Sherlockem.

Lit.: anonym: Arthur Conan Doyle: Slavné případy Sherlocka Holmese (4/5). In web ČRo 2 Praha, 6. 7. 2017 (článek). – Cit.: Kánon příběhů se Sherlockem Holmesem čítá čtyři romány a 56 povídek, ty se od doby svého vzniku těší neutuchajícímu zájmu (nejen) čtenářů.

K případu spojenému se známou rodinou Roylottů ze Stoke Moranu v Surrey došlo na samém počátku přátelství doktora Watsona se Sherlockem Holmesem. V době, kdy ještě jako dva svobodní mládenci bydleli společně v Baker Street.

Proslulý detektiv Sherlock Holmes byl mužem mnoha talentů. Často se do svého pátrání zapojoval i svůj talent herecký. Předstírat, hrát svou roli důsledně až do konce, a tak odhalit pachatele, i to může být účinná pátrací metoda.

Arthur C. Doyle Holmese časem nesnášel

Literární ambice Arthura Conana Doyla směřovaly spíše k vážnému a historickému románu, a když v roce 1887 publikoval román Studie v šarlatové, neměl ani zdání, že právě uvedl do světa literatury jednu z nejslavnějších literárních postav všech dob, která i jemu zajistí nesmrtelnost. Sherlock Holmes, geniální detektiv, skvělý houslista, amatérský chemik a muž mnoha dalších umů stejně jako příležitostný kokainista a morfinista se stal jeho osudem.

Přes velkou popularitu u čtenářů nesl Conan Doyle nelibě, že ho velký detektiv odvádí od práce na vážných románech, a tak v roce 1893 v povídce Poslední případ sprovodil Holmese ze světa rukou génia zločinu profesora Moriartyho. To vzbudilo velkou nelibost čtenářů, kteří vyšli protestně do ulic.

Čtenáři dokonce vyšli do ulic

Za Holmesovo zabití pokárala i sama královna Victoria. Doyle však pevně odolával téměř celých 10 let. Sherlocka Holmese přivedl opět na scénu až v románu Pes Baskervillský, aby si však nezadal, koncipoval knihu jako „vzpomínkovou“. Až lukrativní honorářová nabídka z USA ho přiměla, aby Holmese definitivně vzkřísil v povídce Prázdný dům (1893).

Kánon příběhů se Sherlockem Holmesem čítá čtyři romány a 56 povídek, ty se od doby svého vzniku těší neutuchajícímu zájmu čtenářů a staly se také výchozí základnou pro podivuhodnou vědu zvanou „holmesologie“. Další skupinou, která se k Sherlockovi stále navrací, jsou filmaři, scénáristé i divadelníci.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Vydáno na MC a CD Slavné případy Sherlocka Holmese 2. Vydal Ultravox v roce 1993 (1 MC, 0064-0007, 29:53 a 29:26). Reedice Radioservis v roce 2004 (1 CD CR 0271-2-801 a 1 MC CR 0271-4-801, 59:16).

Spojení dvou případů: Poslední případ a Prázdný dům.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)