Pohádka z Cuckovýho království (1971, 2016)

Marie Kubátová. Rozhlasová báchorka. Hudba Jiří Váchal, řídí autor. Dramaturgie Jaroslava Strejčková. Režie Jana Bezdíčková.

Osoby a obsazení: Přástevníček, hospodář nad lnem a konopím (Josef Patočka), vrchní pazderník, správce Přástevníčkovy pazderny (Vladimír Stach), pohádkové přadleny (Marie Brožová, Lída Plachá, Jaroslava Adamová), nevěsty: Ančka (Klára Jerneková), Božka (Viola Zinková), Francka (Karolína Slunéčková), ženichové: švec (Jaroslav Kepka), učitel (Bořivoj Navrátil), Honza (Michal Pavlata), Honzova máma (Eva Svobodová), Velký Krystal, hospodář podzemní říše (Otomar Korbelář), strážce podzemní říše (Zdeněk Dítě) a hlas /ohlášení a odhlášení/ (Hana Brothánková).

Natočeno v roce 1971. Premiéra 24. 12. 1971 (Třetí program, 17:00 – 17:58 h.; 57 min.). Repríza 24. 12. 2023 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Hra pro pamětníky.

Vydal Radioservis v listopadu 2016 společně s dalšími pohádkami pod názvem Čertův švagr a další pohádky v edici Tisíc nejkrásnějších pohádek.

Lit.: anonym: Pohádka z Cuckovýho království. In Československý rozhlas 52/1971, s. 13 (anotace).

Pozn.: Tvorba spisovatelky Marie Kubátové je do značné míry spojena s pohádkovými příběhy a s prostředím Krkonoš. Výsledkem jejího mnohaletého zájmu o místní tradice a zvyky, o jazyk lidové mluvy i o příběhy, které se tu vyprávěly; je nejen pěkná řádka knížek, ale i nemalý počet her psaných pro divadlo i pro rozhlas. Z rozhlasové tvorby autorky, která v těchto dnech slaví významné životní jubileum, je do vysílání zařazena hra s názvem Pohádka z Cuckovýho království. Lyrická pohádka pro posluchače nejrůznějšího věku oživuje prvky lnářské a tkalcovské tradice podkrkonošského kraje, vypráví o lásce a mateřském citu a líčí příběh o tom, jak skřítek Přástevníček – který na sebe často bral podobu pocestného – obstaral třem mladým dívkám ženichy, a přece se vděku nedočkal. (anotace – Týdeník Rozhlas, 1997, -pm-)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)