Pohádka z Kampy (1957)

Ota Šafránek. Pro rozhlas upravila Jaroslava Strejčková. Hudba Miroslav Šmíd. Režie Jana Bezdíčková.

Osoby a obsazení: Vltavka (Eva Wimmerová), Emil Bubeník (Václav Neužil), vodník Pilvousek (Čestmír Řanda), Kadlík (Vladimír Krška), Bruncvík (Josef Patočka), Dáša Krátká (Jarmila Zítková), malíř (Zdeněk Procházka), vypravěč (Karel Novák).

Nastudovala Plzeň v roce 1957. Premiéra 20. 2. 1957 (Praha I – Praha III, 20:00-21:40 h.).

Lit.: Zajíček, Karel: Nad rozhlasovou „Pohádkou z Kampy“. In Host do domu 5/1957, s. 234 (recenze).

Pozn.: Ota Šafránek – vlastním jménem Otto Passer. Vystudoval reálné gymnázium v Praze a poté pracoval jako berní úředník. Po r. 1945 pracoval v kulturní komisi ÚRO, redigoval časopis Vpřed a působil v nakladatelství Orbis, byl divadelním dramaturgem, redigoval časopis Divadlo, 1957–61 byl šéfredaktorem Dikobrazu. Dále žil jako spisovatel z povolání. Publikoval 25 knih; romány pro dospělé čtenáře (např. Pohodlný Klaudián, 1942; Silvestr v šesti, 1966), romány a povídky pro mládež (Povídání na usnutí, 1964; Polštář plný příběhů, 1971) a divadelní hry (Střelba na reklamního hráče, 1979).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Pro rozhlas upravila Jaroslava Stejčková. Hudba: Miroslav Šmíd. Režie: Jana Bezdíčková.
Účinkují: Vltavka (Eva Wimmerová), Emil Bubeník (Václav Neužil), vodník Pilvousek (Čestmír Řanda), Kadlík (Vladimír Krška), Bruncvík (Josef patočka), Dáša Krátká (Jarmila Zítková), malíř (Zdeněk Procházka), vypravěč (Karel Novák).
Nastudovala Plzeň. Premiéra 20.2.1957, 20:00-21:40 na stanici Praha I

Oprava: Stejčková = Strejčková

Tuto rozhlasovou hru jsem v roce 1957 v rozhlase slyšel jako
třináctiletý pacient mělnické nemocnice. Obsah si už nepamatuji, ale jen pro zajímavost: můj otec Pilvousek pochází z Plzně – Skvrňan, vodník své dceři říkal Vltavěnka a zkracoval si to na Věnka, tedy na jméno mé sestry křtěné Věnka, v r. 1957 jí bylo 19 let. Je to rarita, že se v jedné rozhlasové hře vyskytla dvě naprosto neobvyklá jména.
Nebo tam byl od autora nějaký úmysl? To už je ale tak dávno, že už se z toho pro mě stala jen vzpomínka z dětství
a zajímavost.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)