Bezhlavý jezdec (1991)

Thomas Mayn Reid. Překlad Vladimír Svoboda. Dramatizace Jarmila Svobodová. Hudba Vladimír Zahradníček. Dramaturg Ivan Hejna (= Ivan Hubač). Režie Ivan Holeček.

Osoby a obsazení: Zeb Stump, lovec zvěře (Ladislav Mrkvička), Maurice Gerald (Vladimír Dlouhý), Cassius Calhoun (Jiří Schwarz), Luisa Poindexterová (Ilona Svobodová), Henry, její bratr (Lukáš Vaculík), Kojot (Jan Vlasák), služebná Florinda (Veronika Žilková), Robberts, major (Karel Hábl), soudce (Jiří Klem), voják (Jiří Prager), hospodský (Vlastimil Bedrna). Dále účinkují  Artur Šviha, Miroslav Krejča, Zdeněk Hess, Ladislav Brothánek a Tomáš Jančařík.

Natočeno v roce 1991. Repríza 27. 12. 2014 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 48 min.); 28. 5. 2022 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Lit.: anonym: T. M. Reid: Bezhlavý jezdec. In web ČRo 2 Praha, prosinec 2014 (anotace). – Cit.:  Americká prérie roku 1850. Dusot koňských kopyt střídají zvuky svištících kulek v době, kdy muži řešili své spory kolty. Do nich se ozývají hlasy tvrdých a nesmlouvavých můžů v podání Ladislava Mrkvičky, Vladimíra Dlouhého a Lukáše Vaculíka.

Lovec divokých koní Maurice se zamiloval do nejkrásnější dívky pod sluncem. Její rodina vztahu nepřeje. Povedlo se jim dostat zamilovaného do vězeňské cely. Nepočítali ale s přátelstvím Mauricova kolegy Stumpa, který se rozhodl vzít vyšetřování do svých rukou. Jak mu v tom pomůže bezhlavý jezdec, který cválá prérií? Vydrží oběma zamilovaným láska navzdory útrapám, které jim nachytalo okolí?

Pozn.: Píše se rok 1850 a texaskou prérií za Ořechovou řekou bloudí hrůzostrašné stvoření. Lidé se ho děsí, koně se plaší. Strach je navíc umocněn zjištěním, že tu došlo k vraždě… Detektivní příběh zasazený do exotického prostředí texaské prérie. Píše se rok 1850 a v oblasti za Ořechovou horou se usazuje rodina plantážníka Poindextera, resp. Jeho dvě děti Louisa a Henry a synovec Cash Calhoun. Hlavní zápletku má na svědomí Louisa, která se stane příčinou sporu mezi Calhounem a lovcem divokých mustangů Mauricem. Vše vyvrcholí vraždou. Pachatele je však třeba usvědčit a jedním z důkazů se stane i hrůzostrašné zjevení bez hlavy, které bloudí po okolí a děsí lidi i zvířata. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Tušíte někdo, jestli hudba v úvodu byla vytvořena jen pro tuto hru nebo je to výňatek z nějakého country songu?

Moc díky, Martin

P.s.: Hru si můžete poslechnout tady – https://goo.gl/DPmBVr

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)