Ádaeda (1991)

Jelena Mašínová. Hra o až schizofrenní symbióze muže Ády a jeho psa Edy. Hudební improvizace Jiří Cerha. Dramaturgie Jana Weberová. Režie Karel Kříž.

Osoby a obsazení: Áda (Pavel Rímský), Eda (Jan Novotný), Wagner, přednosta telefonní stanice (Rudolf Stärz), penzista / výčepní / vrchní / hlas v telefonu (Jan Teplý), policista (Jan Hrušínský), vrchní komisař (Karel Pospíšil), policejní prezident(Ladislav Frej), lékař / první lupič (Zdeněk Žák), saniťák / druhý lupič (Vlastimil Zavřel), první disidentka (Eva Salzmannová), druhá disidentka (Veronika Gajerová), přednostova manželka (Jaroslava Pokorná), vrátný v telefonu (Jiří Němeček).

Natočeno 1991 (58 min). Repríza 10. 6. 2023 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Sobotní drama.

Lit.: Venclová, Renata: Jelena Mašínová: Ádaeda. Hra o schizofrenní symbióze muže Ády a jeho mluvícího psa Edy. In web ČRo 3 Vltava, 10. červen 2023 (článek). – Cit.: Muž Áda a jeho pes Eda spolu dlouho žili uzavřeni před okolním nepřátelským světem. Ten je ale dostihne a zneužije pro své cíle…  (…)

Nejoddanějším společníkem zaměstnance mezinárodní telefonní ústředny Adolfa Neumanna je jeho pes Eda. Aby mohl svému pánovi vyjádřit všechnu svou lásku, naučí se dokonce mluvit. Je možné, aby zvíře se schopností vyjádřit se lidskou řečí převzalo od lidí jejich morální zásady? Nebo je v lidské stejně jako ve zvířecí nátuře jít za okamžitým prospěchem a podle potřeby ohnout hřbet, i když to znamená fízlování a udavačství? (…)

Jelena Mašínová vystudovala dramaturgii na filmové fakultě AMU v Praze a debutovala velmi zdařilým filmem Sedm zabitých. Další scénář Nápady Svaté Kláry se realizoval v hamburské televizi poté, co autorka byla nucena se svým manželem Pavlem Kohoutem odejít za podpis Charty 77 do Rakouska. Po listopadové revoluci v roce 1989 se už v České televizi realizovalo několik scénářů, které napsala s Pavlem Kohoutem – Hodina tance a lásky, Krutí králíci, P.F. 77 nebo šestidílný seriál Konec velkých prázdnin. Zvláštní cenu poroty získal v Karlových Varech i izraelský film Svatá Klára, který byl natočen podle jejího scénáře.

V Rakousku začala psát rozhlasové hry. Český rozhlas realizoval se zpožděním vynuceným politickou situací, po roce 1989 její úspěšnou hru Ádaeda, Levá a pravá, Motýlí smrt a Z tajného deníku princezny Anny.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)